Programsjef ved Voksenåsen Anna Florén hedres for sitt arbeid med å minnes nazismens ofre i Norge.
Foto
Voksenåsen

Norsk Holocaust-formidling for unge hedres med Sveriges viktigste stipend

Publisert: 26. januar 2022 kl 09.36
Oppdatert: 26. januar 2022 kl 09.36

Programsjef ved Voksenåsen, Anna Florén, hedres for sitt arbeid med å minnes nazismens ofre i Norge. Micael Bindefelds stiftelse til Förintelsens minne gir i år et stipend på 650.000 kroner, og dette er første gang det prestisjetunge stipendet går til et prosjekt i Norge.

2022- stipendet fra Micael Bindefelds stiftelse till Förintelsens minne tildeles, programsjef Anna Florén ved Voksenåsen for sitt initiativ med undervisning og studieturer til Holocaust-minnesteder i Norge.

Stipendet blir delt ut av Sveriges utenriksminister Ann Linde på Dramaten i Stockholm på Holocaustdagen 27. januar med blant annet næringsminister Jan Christian Vestre og det svenske kronprinsparet til stede.

Voksenåsen er Norges nasjonalgave til Sverige som takk for den humanitære hjelpen under andre verdenskrig og er i dag et viktig senter for svensk-norsk samarbeid i tillegg til å være et hotell.

– Prosjektet er med på å gjøre de norske jødenes skjebne til en del av den svenske fortellingen om Holocaust, sier Anna Florén.

Retter oppmerksomhet mot minnestedene

Voksenåsen bidrar med å rette oppmerksomheten mot Holocausts minnesteder i Norge, og gjør svenske skoleelever i stand til å lære om konsekvensene av antisemittisme. På denne måten bidrar Voksenåsens prosjekt til å holde minnet om Holocaust i live. Midlene fra stipendet skal gå til å gjennomføre studiereiser i konseptet hågkomstresor, eller minnesreiser for svenske ungdommer. Ut fra minnesteder i Oslo og omegn for nazismens ofre, skal Voksenåsen arrangere og undervise om Holocaust, demokrati, og historiebruk.

Reisekonseptet er skapt i samarbeid med Forum för Levande historia og i tett dialog med norske aktører på feltet.

– Micael Bindefelds stiftelse till Förintelsens minne gir oss en unik mulighet til å tilby minnereiser som er økonomisk mulige å gjennomføre for svenske skoleklasser.

Blant stedene reisene går til er HL-senteret på Bygdøy, Jødisk Museum på Grønland og minnesmerket for deporterte jøder utenfor Akershus Festning. De tidligere fangeleirene på Grini og Trandum inngår også.

 

Om Micael Bindefelds stiftelse till Förintelsens minne
søn 20.02.2022 23:47

Stiftelsens årlige stipend er en av Sveriges gjeveste og mest omtalte utdelinger i svenske medier. Initiativtakeren Micael Bindefeld grunnla stiftelsen og stipendet i 2014, og det har så blitt delt ut årlig siden 2015 på Holocausts minnedag 27. januar. Bindefeld hadde selv slektninger som ble myrdet under Holocaust.

Stipendet deles ut til utvalgte personer eller virksomheter for å støtte de som har et ønske om å kommunisere, gi informasjon, visualisere eller på annen måte formidle kunnskap til et bredt svensk publikum med historier om Holocaust.

Stipendet er ofte ment som støtte til kreativ, kunstnerisk eller dokumentarisk virksomhet knyttet til Holocaust og motvirkning av forfølgelse av minoritetsgrupper.