Museum

Norsk museum tror ikke Kongo er interessert i gjenstander

Kulturhistorisk museum i Oslo har over 3.000 gjenstander fra Kongo, men antar at nasjonalmuseet i Kinshasa ikke er interessert i dem.

Publisert Sist oppdatert

Flere europeiske land overfører nå gjenstander tilbake til de afrikanske opprinnelseslandene.

Ifølge Klassekampen har et medlem av en ressursgruppe ved Kulturhistorisk museum besøkt Kongos nasjonalmuseum og fortalt om samlingen i Oslo. Den består blant annet av armringer, drikkebegre, masker og trommer. Men museet i Kinshasa er ikke spurt direkte om de ønsker å få tilbakeført noen av gjenstandene, opplyser Tone Cecilie Karlgård, som er museumslektor og mangfoldskurator.

– Nei, og jeg antar at de ikke er interessert i akkurat det. Kongo-samlingen inneholder ikke store skatter eller spesielt sjeldne saker, men en rekke dagligdagse gjenstander som nasjonalmuseet i Kinshasa har mange av selv. Men skulle det komme en formell henvendelse, vil vi sikkert gå i dialog, sier hun.

Karlgård understreker at museet behandler alle henvendelser fra opprinnelsesgrupper på en åpen og imøtekommende måte. Hun sier at det dessuten er et ønske fra diasporagrupper i Norge at samlingene skal være tilgjengelige for dem her i landet.

Powered by Labrador CMS