Foto

Foto: Trondheim kunstmuseum.

Trondheim kunstmuseum bidrar til Skeivt kulturår med utstillingen «The Future is»_____

Publisert: 26. august 2022 kl 13.35
Oppdatert: 26. august 2022 kl 13.36

­Samfunnet vårt er bygd på historiske todelinger, en form for binær logikk. Dette speiles også i en strukturell normalitetsforståelse av kjønn. I The Future is _____ ønsker museet å utfordre en tradisjonell, heteronormativ verdensforståelse gjennom å aktivere hele sanseapparatet. Hvordan kan en ikke-binær fremtid se ut? Temaer som fremtidsutopier, lek, sanselighet og science fiction vever sammen en samling av verk som har et stort spenn i tid, medium og format.

Kan vi leke oss til en bedre verden?

The Future is ____ er Trondheim kunstmuseum bidrag til Skeivt Kulturår, den nasjonale markeringen av at det er femti år siden straffelovens forbud mot seksuelle handlinger mellom menn (§ 213) ble opphevet. I arbeidet med utstillingen har museet sett femti år tilbake i tid, og latt seg fascinere 70-tallets av mange utopiske fremtidsvisjoner fra science-fiction-sjangeren og hippiebevegelsen, og blitt inspirert til å fantasere om hvordan de neste 50 årene kan bli. I dag virker det som fremtidsutopiene blir færre og færre, og bildet som males av fremtiden minner mer om dystopier. Hvordan kan vi finne tilbake til den solidariske fremtidsoptimismen som fantes på 70-tallet?

– Kunst krever åpenhet og nysgjerrighet, og det kreves også i møte med de spørsmålene som stilles i utstillingen. Måten vi ser og opplever verden på er tillært, og kunst har evnen til å utfordre dette. I leken er vi fri fra språklige rammer, og står friere til å være åpen og nysgjerrig. Kan vi leke oss til bedre verden, spør Marianne Zamecznik, en av kuratorene for utstillingen ved museet.

Store navn og store opplevelser

The Future is _____ viser et bredt spekter av kunstnere, både inviterte og fra museets egen samling. Fra altomsluttende installasjoner og sanselige verk med planter, oppblåsbare skulpturer og rom som helt konkret snus på hodet, til faktiske karuseller og performancer inviterer denne utstillingen til en fri tenkning om at fremtiden er _____.

Deltakende kunstnere

Zeng Bo, Anne Brevik, Anja Carr, Lars Hansen, Thorolf Holmboe, Christian Krogh, Sandra Mujinga, Brittany Nelson, John Anton Risan, Pipilotti Rist, Axel Salto, Jeremy Shaw, Stig Sjølund, Jonas Kjellgren og Ronny Hansson, Børre Sæthre m.m.

Kunstner og kurator Guri Simone Øveraas har kuratert er arrangementsprogram i samarbeid med danseren Loan TP Hoang og Skeivt Opprør. Det blir blant annet utopisk sci-fi dansefest, foredrag, samtaler og workshops. Følg med på museets nettside for fullt program.