Foto

Foto: Det nye Vikingtidsmuseet

Vikingtidsmuseet har fått kutt på en kvart milliard kroner – dette ble konsekvensene

Publisert: 31. oktober 2022 kl 10.49
Oppdatert: 31. oktober 2022 kl 10.50

­I februar ble det klart at det planlagte museet var på vei mot en solid budsjettsprekk. Statsbygg og Universitetet fikk beskjed om å jobbe frem et nytt, rimeligere alternativ, skriver Aftenposten.

I utgangspunktet skulle en hel milliard bort. En ny rapport med ulike spareforslag ble lagt frem. Enkelt forklart stanset taksameteret på et kutt på cirka 250 millioner kroner.

Fjerner alt for lokalbefolkningen

Aftenposten har fått tilgang til den komplette kuttlisten. Den tilsvarer nesten nøyaktig alle «godene» som ble ramset opp over. I tillegg er også et utendørs «aktivitetsrom» midt i museet og kontorer til de ansatte tatt vekk.

Direktør for Kulturhistorisk museum, Håkon Glørstad mener det er svært beklagelig at museet kan bli mindre attraktivt for folk fra Oslo-området. Uten et serveringstilbud og lokaler for spesialutstillinger blir det lett et sted for «engangsbesøk» og turister.

– Mye av poenget var å trekke flere besøkende fra nærområdet. Også utenfor turistsesongen sier Glørstad.

Å fjerne undervisningsrom og auditorier vil gå utover barn og unge. Også det «svært beklagelig», ifølge direktøren.

Han påpeker også det paradoksale i at alt som kunne skapt inntekter for staten, er fjernet.

Han forteller at de gjør en kjempeinvestering, men når både butikk, servering og annen infrastruktur blir kuttet, får man hverken økonomisk eller opplevelsesmessig avkastning, mener han.

Frykter forsinkelser

Museets prosjektleder for bygget, Göran Joryd, er også bekymret over utviklingen.

– Et museum i verdensklasse må har et serveringstilbud med kvalitet. Og det er veldig trist om ikke skoleungdom får oppleve verdensarven på en god måte, sier han.

Skipene og museet er en merkevare for hele Norge. Defor mener han at det er viktig å åpne så raskt som mulig.