Museum

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Vurderer flere alternativer for Nasjonalgalleriet

Publisert Sist oppdatert

Flere er kritiske til forslaget som er lagt frem i den nye mulighetsstudien om Nasjonalgalleriet. Kulturministeren sier at de skal se på forslaget i sammenheng med mulige alternativer.

I tre år har Sparebankstiftelsen DNB jobbet med en plan for det gamle Nasjonalgalleriet. Den ble overrakt kulturministeren i forrige uke, og der foreslås det blant annet at Nasjonalgalleriet blir en møteplass for hele landet.

Sparebankstiftelsen har sagt seg villig til å bidra med 130 millioner kroner til rehabilitering av bygget, som til sammen vil koste minst 390 millioner kroner. Sparebankstiftelsen ønsker videre to styreplasser i en ny stiftelse som skal eie og drive museet videre sammen med Nasjonalmuseet og Kulturdepartementet.

I forslaget om konsept heter det at det gamle Nasjonalgalleriet skal bygges om til å bli «en fellesressurs på tvers av landets museer, hvor fagmiljøene kan lære av hverandre for å møte publikum på nye måter og frembringe perspektiver som når utover enkeltinstitusjonene».

Kritiske til både innhold og eierskap

– Etter mitt syn er det ikke behov for et slikt tilleggs- eller suppleringsbygg til det nye Nasjonalmuseet. Dette museet bør selv innenfor egne rammer greie å fungere mye bedre nasjonalt enn det har gjort de to siste tiårene. Ellers har museumsinstitusjoner som ligger utenfor Oslo, vel så gode forutsetninger for å virke reelt landsdekkende som de i Oslo, sier kulturforsker Georg Arnestad til KulturPlot.

Han mener det gamle Nasjonalgalleriet bør forvaltes videre, men at det heller kunne huse statlige kulturelle forvaltningsorganer, som eksempelvis Språkrådet og Kulturrådet, som begge har hele landet som arbeidsområde, sier han.

Foto Publikum strømmet til Nasjonalgalleriet før det stengte dørene søndag 13. januar 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Fra Stortinget advarer SV og Rødt mot å gi Sparebankstiftelsen DNB eierinnflytelse over en av landets viktigste og eldste kulturskatter.

– Vi mener det bør eies og styres av fellesskapet, uttalte Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen til gårsdagens Klassekampen.

Håper på en åpen og konstruktiv debatt

Hans Christian Magnus, styreleder i Nasjonalgalleriets venner, mener forslaget om at Nasjonalgalleriet skal etableres som en stiftelse og forslag til organisasjonsform er interessant og må tas alvorlig – og raskt bør få en avklaring.

– Det er også mitt håp at vi kan få en åpen og konstruktiv debatt omkring denne rapporten, noe Nasjonalgalleriets venner gjerne bidrar til. Sparebankstiftelsens støtte til rehabilitering på 130 millioner må være et av de største, om ikke det største, private bidraget til et offentlig prosjekt, sier han.

– Derfor håper jeg at regjeringen kommer raskt på banen med sin støtte da det allerede er gått tre år siden Sparebankstiftelsen og Nasjonalmuseet startet denne prosessen.

– For tidlig å konkludere

Kulturminister Anette Trettebergstuen har ikke bestemt seg for hvorvidt Sparebankstiftelsen DNB skal inviteres inn i et nytt styre for Nasjonalgalleriet.

– Vi har nå fått et forslag som vi skal se på i sammenheng med mulige alternativ, og det er for tidlig å konkludere, svarer Trettebergstuen via Kulturdepartementets kommunikasjonsavdeling, til Klassekampen.

– Uansett løsning vil dette være en budsjettsak, som må håndteres i budsjettsammenheng på vanlig måte.

Kulturministeren sier at det vil komme en avklaring i løpet av 2022.

Powered by Labrador CMS