Nasjonalmuseet leter etter ny toppsjef når Karen Hindsbo går av 1. juni. Foto: Annika Byrde / NTB

Kunstbransjen ønsker norsk toppsjef ved Nasjonalmuseet

Publisert: 26. januar 2023 kl 11.15
Oppdatert: 26. januar 2023 kl 16.16

Dette skriver Aftenposten.

Avisen har snakket med aktører i norsk kunstliv om hvem de mener er rett kandidat til å ta over som Nasjonalmuseets nye toppsjef når danske Karen Hindsbo går av 1. juni. Hindsbo har sittet i direktørstolen ved museet siden juni 2017.

Mener det må bli en norsk direktør

Av dem Aftenposten har snakket med, mener mange at det denne gangen må bli en norsk direktør, men ingen vil si det høyt. 

Aktuelle kandidater som nevnes er direktør og jurist Petter Snare ved Kunstmuseene i Bergen, kunsthistoriker og direktør Solveig Øvstebø ved Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen, direktør Sigurd Sverdrup Sandmo i Kunst i offentlig rom, direktør Anne Beate Ueland ved Stavanger Kunstmuseum og Munch-direktør Tone Hansen.

Styret er i gang med å finne Hindsbos etterfølger. 

– Vi forespør flere byråer. Så vil det bli en anbudsrunde, sier styreleder Maria Moræus Hanssen til avisen, uten å røpe hva slags type toppleder de ser etter.

Bør søke internasjonalt

Direktør Nils Ohlsen ved Lillehammer Kunstmuseum mener i motsetning til mange i kunstmiljøet, at styret bør lete internasjonalt.

– Nasjonalmuseet er i klasse med Tate Modern i London. Det er ekstremt viktig med et stort internasjonalt nettverk. Man bør søke i Norge, Norden og Europa, sier han. 

Utenfor landegrensene nevnes direktør Mikkel Bogh ved Danmarks nasjonalgalleri og kunsthistoriker og sjef Patrik Steorn ved Göteborgs Kunstmuseum.