Museum

Enkelte museer har satt ny besøksrekord etter pandemien.

Flere museer setter besøksrekorder

Tross utfordrende økonomiske tider for flere, er besøkstallene på norske museer tilbake på nivået de var før pandemien.

Publisert Sist oppdatert

I det første hele året uten nedstenginger og smitterestriksjoner er besøkstallene på norske museer på vei tilbake til 2019-nivå. Flere kan skryte av besøksrekorder.

Det viser tall Klassekampen har hentet inn fra 17 av landets største museer.

Frammuseet på Bygdøy i Oslo kommer til å sette ny besøksrekord med rundt 372.000 besøkende, mens man ved Polarmuseet i Tromsø passerte 100.000 besøkende for to uker siden. Det er også ny rekord.

Knyttes delvis til utstillingene

I Oslo har Nasjonalmuseet og Munch trukket mye folk de siste par årene, mens både Astrup Fearnley og Henie Onstad tidligere meldte om redusert besøk – trolig fordi flere besøkte de første.

Men både Astrup Fearnley og Henie Onstad Kunstsenter har besøksvekst i år.

Therese Manus, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Henie Onstad Kunstsenter, påpeker at besøkstall er knyttet til hvilke utstillinger som vises.

– Det er alltid litt vanskelig å sammenligne deler av år, og for så vidt hele år, fordi besøkstall også er avhengig av hvilke utstillinger som vises. Men vi er godt fornøyde med årets besøkstall, sier hun til Samtiden.

På Astrup Fearnley skyldes de gode tallene også jubileumsutstillingen Before Tomorrow., ifølge Stein-Inge Århus, kommunikasjonsleder hos museet.

I 2023 fyller Astrup Fearnley Museet 30 år, noe de feirer en omfattende utstilling med «kjente ikoniske verk, skjulte skatter og nye innkjøp» i Astrup Fearnley-samlingen. Utstillingen kombinerer nye innkjøp med sjeldent viste verk. Flere installasjoner og videoverk fra museets utstillingshistorie har også blitt gjenskapt for første gang siden de opprinnelig ble vist.

– Tallene er tilbake til pre-covid-nivå og perioden før Nasjonalmuseet og Munch åpnet sine nye bygg, sa Århus til Samtiden tidligere i høst.

Flere gode tall – men bildet er mangfoldig

Munchmuseet og Nasjonalmuseet er også fornøyd med besøkstallene.

Sistnevnte har passert 1,2 millioner besøkende, mens Munchmuseet har en nedgang, men ser at stadig flere unge mennesker besøker museet.

Stavanger kunstmuseum nærmer seg dessuten rekord i år.

– Vi ser at besøkstallene på mange av museene har tatt seg opp igjen i år, men det gjelder ikke for alle. Bildet er derfor nokså mangfoldig. Noen museer er tilbake på 2019-nivå, noen ligger over og noen ligger fortsatt under, sa leder i Norges museumsforbund, Liv Ramskjær, til Samtiden for noen uker siden.

Økonomiske utfordringer

Før sommeren ble det klart at to av tre museer sliter med strømregningen.

Både Astrup Fearnley Museet, Kode i Bergen, Henie Onstad Kunstsenter har fortalt om økonomiske utfordringer, til tross for at publikum er tilbake på museene.

Ifølge Ramskjær berører økte kostnader mange av museene.

– Noen har nedbemannet eller latt vakante stillinger stå ubesatt.

Powered by Labrador CMS