Britt Pernille Frøholm hyller slåttetradisjon og spellemenn fra Nordvestlandet.
Foto
Andras D. Hajdu / handout
Britt Pernille Frøholm

– Det å være spelemann og reise på kryss og tvers var ingen spøk i gamle dager

Publisert: 9. desember 2020 kl 08.40
Oppdatert: 9. desember 2020 kl 08.40

Folkemusikeren Britt Pernille Frøholm tar seg en tur gjennom slåttemusikken på Nordvestlandet – og hedrer store spelemenn.

Det gjør hun på sitt tredje soloalbum «Fokhaugen», der hun lar en gammel folkemusikkskatt – både drivende danseslåtter og lyriske tonestykker – få komme frem i lyset igjen.

Det er Kjellstadkarenes slåtter som Frøholm vier platen til: Brødreparet Ivar (1868–1914) og Ola (1854-1944). Om utgivelsen heter det at deres gamle slåtter i sin tid var store slagere, komponistene var store personligheter, og at Frøholms innspilling «har en slik kraft og sårhet at arven etter dem blir like relevant i vår tid».

Felespilleren har dykket ned i musikktradisjonen etter disse storspelemennene fra nabobygda Synnylven, som levde. Ivar Kjellstad var virtuosen og nasjonalmusikeren som tok folkemusikken til konsertscener over hele landet. Ola var gårdbruker, slåttekomponist og anerkjent bryllupsspelemann lokalt.

– Jeg ble tidlig introdusert for denne musikken av eldre spelemenn i hjembygden min, Hornindal, der de med stjerner i øynene kunne fortelle om åndsmennesket, dikteren og mesterspelemannen Ola Kjelstad og om broren Ivar som var spådd en lysende karriere, sier Britt Pernille Frøholm, som tidligere har vært å høre i band som Maar, Boreas og Friensemblet.

«Fokhaugen» følger utgivelsene «For allje dei» og «Nordfjord», og i kjølvannet skal Britt Pernille Frøholm ut på turné våren 2021.

– Det er jo mye prat om dagen om hvor tøft det er å både planlegge en turné og gjennomføre en turné nå i disse koronatider, men det er ingenting mot hva det var tidlig på 1900-tallet. Uten leiebil, flyruter, vaksiner og Antibac var det å være spelemann og reise på kryss og tvers ingen spøk i gamle dager. Ivar turnerte landet rundt til helsen sviktet ham og han døde så altfor ung, sier hun.