– Gutta på de brune pubene fortjener en julesang som ikke bare er kos, mener Lars Martin Myhre – her med Jan Egil Trobe, Mattias Milde Amland, Andrew Hannevik og Odd Arne Brandvik fra Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester.
Foto
Mette Randem / Krigsrop

Her er noen av artistene som slipper nye julelåter

Publisert: 5. november 2020 kl 09.32
Oppdatert: 26. november 2020 kl 14.11

Lars Martin Myhre mener gutta på de brune pubene fortjener sin egen julesang, Keiino byr på en religionsnøytral vinterlåt – mens norske julefilmer bidrar med nye julemelodier i spennet Staysman til Bendik Brænne og Emilie Nicolas.

Dessuten har Aurora skrevet en julesang til Herborg Kråkeviks «Juleroser»-univers, mens Atle Pettersen har brukt «Beat for beat»-pausen til å spille inn et helt julealbum.

Julefavoritten Eva Weel Skram kan si velkommen etter, for hun slapp sin Prøysen-tolkning allerede siste fredagen i oktober. Da kom også Rebekka Bakken med julealbumet hun alltid har drømt om å slippe.

Men den aller bruneste av julesangene synger Lars Martin Myhre.

Jul sett fra puben

– Gutta på Kårner kafé fortjener også en julesang; den delen av samfunnet som bare føler seg mer på siden når alt er kos, glitter, stas og familie, sier Myhre, som i en årrekke har diktet på det evigvarende prosjektet «Kårner kafé – livet på den brune puben» sammen med poeten Ingvar Hovland.

– Jeg kom på ideen under en forestilling før jul i fjor, og hadde lyst til å lage en julesang som ikke bare var kos – fordi julen er en tid hvor mange av oss er litt ekstra mottakelige, også for melankolien, toleransen og for å si det litt pretensiøst: Kjærlighetsbudskapet, utdyper Myhre, som sier han definitivt har møtt gutta – og jentene – på Kårner.

– Hovedpersonen, som vi kaller «Frivoll», var en god venn, og det kan godt være at det er han som synger «Det er jul», sier Lars Martin Myhre. For dette er tittelen på Hovlands og Myhres nye julesang, som har fått musikalsk følge av Frelsesarmeens Territoriale Hornorkester.

– Armébrass gir alltid doble assosiasjoner, både kos og tristesse. Jeg har jobbet mye med Frelsesarmeen og jeg er veldig glad for å ha dem med. Ikke bare av musikalske grunner – jeg elsker frelsesarmébrass, men også fordi det gir de rette assosiasjonene, forklarer musikerveteranen:

– Jeg-personen i denne sangen er opplagt en potensiell bruker av Frelsesarmeen, og for meg er det arbeidet som gjøres av Frelsesarmeen, Bymisjonen og mange andre det essensielle i julebudskapet. Jeg blir veldig rørt av folk som gjør en innsats for å utgjøre en forskjell for andre. Denne sangen er sånn sett også en hyllest til dem.

Keiino om savn og mørketid

Keiino slipper det gruppen kaller en «religionsnøytral vinterlåt». På «A Winter’s Night» gir de akustiske instrumenter større plass, mens teksten handler om savn – og skildrer det å gå inn i vinternatten alene.

– Jeg tror nok veldig mange koser seg med tradisjonelle julesanger uten å tenke så mye på det religiøse budskapet i mange av dem. Samtidig synes jeg det er plass til flere religionsnøytrale sanger rundt jul, sier Keiino-låtskriver Tom Hugo, som påpeker at selv om julen er en kristen høytid, er det også en tid de aller fleste gleder seg til – selv om de ikke er kristne.

– Familier samles, man spiser god mat, og man vil forhåpentligvis kunne se venner man ikke har sett på lang tid. Og med en mangfoldig befolkning der et flertall ikke regner seg som personlig kristne, er det jo på høy tid at vi får flere sanger uten religiøst innhold som kan passe som soundtrack til jula, sier han til NTB.

Trioen har selv gjerne noen litt andre sanger på spillelistene sine når det begynner å bli kaldt, regnet pisker på vinduene og det uler utenfor døren, forteller Tom Hugo

– Akkurat som det er godt å ha et mykt teppe å trekke over seg, hadde vi lyst å lage en låt som har litt samme effekt. Samtidig ville vi ta for oss et tema som er viktig når vi går inn i mørketida, og i høytiden som ofte bringer tilbake minner som gjør ensomhet ekstra vanskelig å takle, sier Tom Hugo. Som selv har delt hvordan han slet med depresjon da koronaen kom og verden gikk ned i en bølgedal.

Bendik og Emilie julelåtdebuterer i duett

Mangfoldige Bendik Brænne skrev julelåten «White Highway» og inviterte med seg den sterke og prisbelønte popstemmen Emilie Nicolas til duett.

Dette er begges første julelåt, og ifølge Brænne muligens også den siste for hans vedkommende. Sangen blir også å høre i den nye, norske julefilmen «Gledelig jul», som nå kommer på kinoene.

– Lengsel og savn tror jeg er noe mange kjenner på rundt jul. Jeg ville at låta skulle være mer en følelse enn en konkret historie, sier Brænne til NTB, mens Nicolas utdyper:

– Vi er jo ikke typene som gjør verken duetter eller julelåter, så det er ekstra gøy å gjøre begge deler samtidig.

Her er flere julemusikanter

Her er et knippe artister som også er ute med julesanger eller vil gjøre det i tiden fremover.

Aurora og Herborg

Aurora Aksnes har skrevet en ny julesang, kalt «Vinterens gåte». Hun synger den på det nye julealbumet «Juleroser», som Herborg Kråkevik står bak – i musikalsk selskap med Bergen Filharmoniske Orkester. Der bidrar også Bjørn Eidsvåg, Fargespill, Edvard Grieg Kor, Trygve Skaug og Marianne Pentha.

Atle Pettersen

Atle Pettersen har gjort tradisjonelle sangvalg på sitt julealbum «Tusen julelys». Men klassikere som «Nå tennes tusen julelys», «Mitt hjerte alltid vanker» og «Det kimer nå til julefest» gis ifølge plateselskapet likevel et eget uttrykk i regi av Atle Pettersen og produsent Jesper Borgen. Han har også med seg en nyskrevet julesang av Trygve Skaug, kalt «Bare noen dager til».

– Jeg har lenge drømt om å lage et julealbum og nå var tiden endelig inne for det. Det er en plate som tegner et bilde av hva som er jul for meg, nemlig de klassiske norske julesangene som virkelig bidrar til at julefreden senker seg, sier Pettersen, som har med seg Linnea Dale, Tine Thing Helseth og Sølvguttene.

Staysman

En annen som prøver seg på en julelåt, er Staysman – også den skrevet til en av årets norske julefilmer, «Jul på KuToppen». Den handler om å være vill og gal og danse, når julefreden senker seg for mye og det blir kjedelig og trist. Tittelen er «Bam Bam Ding Ding Dong».

– Ikke alltid jeg lager 100 prosent barnevennlige ting, men når gjengen fra «KuToppen» ringer og spør om låt, ja da takker man ja! Føler vi har klart å beholde litt av rølpen uansett, sier Stian «Staysman» Thorbjørnsen om den første av fem låter av forskjellige artister som skal slippes utover i forbindelse med filmen.

Peder Elias

Peder Elias Eriksrud Kjørholt, som slipper sanger under artistnavnet Peder Elias og er lillebroren til Simen fra Seeb, er ute med julelåten «Home» – om savn og familie. Den ble skrevet da han hadde en litt mørkere periode hvor han ikke følte seg helt tilpass eller hjemme uansett hva han gjorde, har han uttalt:

– Jeg kjente mye på ensomhet, selv med mange rundt meg, og hadde lyst til å beskrive følelsen i en låt. Det var på ingen måte planlagt at det skulle bli en julelåt, men det var noe med sårheten og følelsen av å føle seg utenfor og lengte etter den magiske følelsen av å høre til som fikk meg til å tenke på jul med familien.

Gaute Ormåsen

none

Gaute Ormåsen er klar med den varme julesangen «Jul uten bæssfar», der han ifølge plateselskapet tar for seg dem han savner mest denne julen som kommer.

Sissel Kyrkjebø

Sissel Kyrkjebø slipper to nyinnspilte julesanger før jul, «Christmas Time Is Here» og en ny og nedstrippet versjon av «Glade jul», begge kun i selskap med pianist Tim Carmon – og noen strykere. Om den førstnevnte sa hun nylig til NTB:

– Jeg synes den har et enkelt, men fint budskap, den handler rett og slett om at juletiden er ungers favoritt, familiene samles, men kanskje den oppmerksomheten vi gir til hverandre i julen kunne vært fordelt utover hele året?

Ingebjørg Bratland

Kvederen med den klokkeklare stemmen slipper tre julelåter nå utover. Den første, «Hei desember», er ute og om den sier hun:

– Det er ein song til deg som er einsam i jula. Det er jo fleire som skulle ønske dei ikkje sat aleine slik ein julekveld.

Denne sangen, samt «Julen 2010» og «Snøen», samles på en jule-EP kalt «Klokkene kallar».

Thomas Brøndbo

Lillebror Brøndbo har bygget seg sakte, men sikkert opp som en publikumskjær juleartist og byr i år på den egenkomponerte sangen «No ringes jula inn igjen» – med musikalsk følge av et band med blant andre Geir Sundstøl på gitar og Trondheimsolistene.

– De gir låta en mektig og høytidelig innpakning, sier Thomas Brøndbo om sin julesang, som slippes 13. november.

Tore Johansen

Det går gjerne ti år mellom hvert julealbum fra jazztrompetisten og komponisten Tore Johansen, som nå melder seg med sitt tredje – som heter «Natt, lys». Med seg har han krefter som Marit Sandvik, Jan Gunnar Hoff og Knerten Kamfjord – samt gjester som blant andre Halvdan Sivertsen, Ola Bremnes og Jørgen Nordeng.

Eva Weel Skram

Eva Weel Skram er allerede ute med sin nye julelåt, som er hennes versjon av Alf Prøysens juleklassiker «Romjulsdrøm».

– Denne sangen har jeg sunget helt siden jeg var liten, ofte akkompagnert av mine foreldre, og i år er det min egen sønn som er fire år i romjula. Teksten blir egentlig bare finere og finere med årene, og setter ord på små barns enorme glede og håpefulle entusiasme på en enkel og nedpå måte, slik bare Prøysen har klart det, sier hun.

Rebekka Bakken

«Winter Nights» er tittelen på jazzsangeren Rebekka Bakkens julealbum, som også er ute og som byr på både tradisjonelle klassikere og nyskrevne.

– Det er litt flaut å innrømme, men jeg er en av dem som hører på julesanger året rundt. Ønsket om å gjøre en juleplate har vært med meg siden barnsben av og nå har denne drømmen endelig gått i oppfyllelse. Så dette blir min julegave i år til både meg selv og andre, sier Bakken om utgivelsen.