Korsang i en før-koronatid av Trefoldighet jentekor i 2015. Sang er viktig, særlig i en spesiell jul som denne – og kanskje finner du andre måter, foreslår Krafttak for sang.
Foto
Berit Roald / NTB

Julesyng med den stemmen du har – og ikke hør på dem som sier du «ikke kan»

Publisert: 11. desember 2020 kl 08.42
Oppdatert: 11. desember 2020 kl 08.42

Nå er tiden kommet for å synge julesanger. Og ikke hold inne med dem fordi du tror du ikke kan synge, er ekspertenes råd.

– Alle kan synge, fastslår Elisabeth Anvik, en av de seks stemmene i vokalensemblet Pust. Hun fastslår at hun kan bli like rørt over inderlighet og nerve og formidlingsevne, som over «bare» en vakker stemme.

Men for henne ligger det noe mer i dette med sang, sier hun til NTB:

– Akkurat som å danse er det å synge en eksistensiell uttrykksform, som alle har rett til! Er man glad i å synge, så er det «lov» – uansett. Å synge julesanger er viktig, for det forløser noe hos mange.

Anvik har tidligere undervist på Musikkrådets «Jeg kan ikke synge»-kurs, som hun karakteriserer som noe av det fineste hun har gjort.

En sorg å ikke synge

– Jeg husker at jeg ble sjokkert over hvor mange som følte på det at de ikke «kunne synge», og hvilken sorg det hadde vært gjennom manges liv. Det var et sosialt savn. For samsang er en felles opplevelse, sier sangeren – som også jobber ved barnehagelærerutdanningen på Oslo Met.

Der har hun merket seg én ting:

– Studentene som kommer nå kan færre sanger enn før. Dette fellesrepertoaret; sanger som vi alle kan synge, er viktig – men det virker som om det er blitt litt glemt. Folk lytter enormt mye på musikk, men vi synger mindre sammen. Samtidig ser man at sang forsvinner i læreplanene.

Elisabeth Anvik er glad for at det tas grep for å få fellessangen til å blomstre, som blant annet gjennom Krafttak for sang, organisasjonen som 24 ulike organisasjoner står bak.

– Kanskje er det i tiden – at folk savner at det er blitt borte? funderer hun.

Sang og jul viktig

Pust har turnert i førjulstiden, med et repertoar bestående både av egne sanger og klassikere de ikke kommer utenom – som «Nordnorsk julesalme».

Gruppen utgav nylig juleplaten «Lengt etter lys», men merker seg også at det er en lengten etter vakre toner i mørketiden.

– Vi får veldig god mottagelse, det er sterkt å dra rundt og dele musikk i denne tiden og skape varme og nærhet gjennom musikken. Sang og jul er viktig, det merker vi på publikum, sier hun – og legger til med et smil:

– Vi ser at folks munner beveger seg når vi synger kjente sanger. Det er godt å se; det er noe vi har felles.

Performancekultur

Musikkveteranen Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted, som har løftet frem mange stemmer i løpet av sitt virke, er klar i talen:

– Vi synger så mye mindre enn før. Fra å være del av en kultur der hvor vi alle var utøvere og deltok, er vi gått til å bli en performancekultur – der vi er lyttere og konsumenter.

Hillestad siterer korlegenden Per Oddvar Hildre i SKRUK, som hevder at «det er bevist at de som synger i kor lever lenger», og trekker frem de få stedene hvor folk flest fremdeles synger sammen:

– Det er i kirken, i arbeiderbevegelsen – og på fotballtribunene. Det er gull verd, for det å synge sammen er godt og forløsende, tror han.

Føle fellesskap

Den prisbelønte viseveteranen Lars Martin Myhre skylder nærmest hele karrieren på hvordan han som fireåring hørte foreldrene synge sammen med venner i festlig lag.

Da følte han for første gang på musikkgleden, forteller han.

– Å synge sammen gir en ekstrem sterk følelse av fellesskap, sier Myhre, som er glad i «delta»-tradisjonen – når folk synger med.

– Sang sitter så dypt i kroppen og minnet. Se i demensomsorgen, hvordan det siste folk glemmer er sangene de har sunget som unge.

– Sentral del av julen

– Sang er en sentral del av julen, fastslår Krafttak for sang, en samhandlingsplattform for 24 ulike organisasjoner og forbund som alle har interesse av sang, på sin hjemmeside. Der har man samlet inn en rekke sanger som folk kan synge og lytte til i koronajulen 2020.

– Dette er ekstra viktig i år fordi vi alle har færre aktiviteter der det hadde vært naturlig å synge sammen. Vårt ønske er at du kan hente inspirasjon herfra til å synge med familie og venner hjemme eller på Zoom, eller kanskje helt alene i godstolen, heter det videre fra Krafttak for sang. Som for sikkerhets skyld legger til:

– Men husk smittevernreglene, slik at vi alle er med å skape en trygg, men stemningsfull førjulstid og julehøytid.