Rockesangeren Trond Andreassen (i blått) har med seg f.v. Runar «Kula» Johannessen, Petter Pogo og Petter Baarli i Valentourettes på sin nye plate «Alt på én gang» – mens livekonsertene kommer i 2022.
Foto
Gitte Johannessen / NTB

Alt på én gang for Norges nye rockekonstellasjon

Publisert: 7. juni 2021 kl 08.34
Oppdatert: 10. november 2021 kl 18.57

– Vi har bare vært med på hyllestskiver, sier Runar «Kula» Johannessen, trommeslager i bandet som hittil har hyllet Joachim «Jokke» Nielsen gjennom å spille låtene hans live.

Johannessen spilte i Jokkes band The Tourettes, i likhet med gitarist Petter Baarli, mens Petter Pogo spilte både der og i Valentinerne.

Men nå har Valentourettes slått seg sammen med den legendariske rockevokalisten Trond Andreassen fra Richochets og Navigators. Og det ved tilfeldighet – takket være bussturen til hotellet fra flyplassen under Pstereofestivalen. Der satt Andreassen, som turnerte med Ricochets, ved siden av Petter Pogo.

– Jeg fortalte at jeg hadde materialet til en ny plate, men ikke et band. Jeg sa «så fett om dere kunne bli med», han spurte de andre, og så sa de ja, oppsummerer Andreassen.

Drømmebandet

Om hvorfor Valentourettes var drømmebandet, forklarer han slik:

– Jeg ville ha et rockeband, og Valentourettes er et klassisk rockeband. De er en egen merkevare lydmessig, så samspilte. Alle gitarsoloer er spilt inn live der og da. Det høres. Det er så levende, sier han om det nye albumet – og gleder seg enda mer til å spille live med dem.

Petter Baarli tar ordet om hvorfor Valentourettes vil jobbe med Trond Andreassen:

– Attituden hans! Hvordan han bare drar på som vokalist, hvordan han tar i. Det er det ingen andre som gjør her til lands.

Det blir en liten diskusjon om de øvde to eller tre ganger før innspillingen. Petter Pogo kaller det de driver med «å jamme og leke». Petter Baarli sier det var gøy å få nye låter å sette tenna i.

– Og så har vi punken i bånn.

– Det var ingen tvil, sier Petter Pogo om samarbeidet som nå har resultert i «Alt på én gang» – 13 rockelåter av beste merke, som slippes uken som kommer.

Lapskaus om natten

Trond Andreassen og Valentourettes gikk i studio bare få måneder før koronapandemien. Skjønt studio: Det var Fjellheim samfunnshus på Kråkerøy. Der laget Andreassen, som er kokk, lapskaus som holdt bandet gående gjennom natten.

For i ekte rockeånd tok det hele bare én natt å spille inn.

– Da får du en organisk lyd, sier Trond Andreassen, mens Petter Baarli påpeker:

-Sitter det ikke på to takes, så er det bare å gå videre til neste take.

Men det kunne gått skeis, smiler Trond Andreassen:

– Det viste seg at Blindeforbundet skulle ha møte i etasjen over oss den kvelden og ikke hadde fått beskjed. Vi dro kjendiskortet og tok med Petter Baarli opp, da var det greit.

Spilte for 20

Forventningene er store til rocken som er i vente. Først kommer albumet «Alt på én gang». I januar og februar venter tre helger med liveshow før det blir festivalsommer i 2022. Flere av jobbene ble booket før det var noe musikk ute. Veteranmusikkanmelder Egon Holstad har nærmest rockegenierklært dem etter første singel, da han skrev:

"! Dette er hard rock fremført av folk som omtrent ikke har gjort annet; som puster rock, tenker rock og spiller rock, mens trender og bølger og nye sjangerbetegnelser får svirre fritt rundt dem til deres totale likegyldighet».

– Forventninger og sirkus er sunt for oss. Vi hviler ikke, sier Kula, mens Petter Baarli legger til:

– Det er bra for hodene våre, og for hodene til publikum, at vi får spilt. Vi spilte for 19 stykker på Rockefeller forrige fredag, det var én som ikke kom.

For i Oslo er det fremdeles maks 20 publikummere på sitteplass som gjelder på innendørskonserter.

– Det var gøy å stå på scenen sammen og spille. Men det er mange år siden jeg har spilt for bare 20, grunner Petter Pogo, mens Kula flirer ved minnene og legger til:

– I gamle dager lå de 20 antagelig dritings rundt i lokalet!

Surdeigsbrød og sanger

Hva bandmedlemmene har bedrevet i det stille første koronaåret?

– Jeg gjorde noen spillejobber ved juletider, men har ikke spilt konsert siden, sier Runar «Kula» Johannessen.

– Jeg har hjemmestudio og jobbet på noen innspillinger, spilte pedalsteel og bass. Og så bakte jeg mye surdeigsbrød, sier Petter Pogo.

– Jeg skriver låter hver dag til Backstreet Girls. Jeg har aldri spilt så mye gitar, jeg sitter hjemme foran TV'n, mens kona har hjemmekontor på kjøkkenet, sier Petter Baarli.

– Jeg har vært hjemme og skrevet låter, avrunder Trond Andreassen.

Fakta / Valentourettes

* Etablert i forkant av Stavanger Punkrockfestival 2003 som en samling av musikere fra Jokke & Valentinerne og Jokke med Tourettes

* Består i dag av Petter Baarli, Runar «Kula» Johannessen (Tourettes), Petter Pogo (Valentinerne og Tourettes)

* Har hittil ikke gitt ut egne plater, men var å høre på Jokke-hyllesten «Det beste til meg og mine venner» (2005), med Michael Krohn som vokalist, og på Krohn-hyllesten «Sannhet på boks» (2016).

* Spilte i den prisbelønte forestillingen «Verdiløse menn» på Torshovteatret og Nationaltheatret med urpremiere i 2008, skrevet av Jokkes bror Christopher Nielsen.

none
Fakta / Trond Andreassen

* Norsk sanger og låtskriver fra band som Ricochets (1998-2001, 2002-2009, 2019-) og Navigators (2009–2012) – og også kokk.

* Kom med solodebuten «Ingenting hele tiden» i 2016.

* Har skrevet all musikken til det nye albumet «Alt på én gang», der Christian Bloom står for de norskspråklige tekstene, som slippes på Kong Tiki Records 11. juni.

* Valentourettes er bandet som er å høre på platen, der også gitarist Lars Lundevall fra deLillos og Svend Poppe som spiller piano og keyboard i Richochets er å høre. Produsent er Kyrre Fritzner.