Bransjefestivalen by:Larm har tatt grep og flytter nå permanent til høsten - etter mange år på våren. Det har ført til komplikasjoner. Her fra et 2013-arrangement med Elvira Nikolaisen.
Foto
Gitte Johannessen / NTB

by:Larm i Oslo og Vill Vill Vest i Bergen krangler om festivaldato

Publisert: 14. juni 2021 kl 08.22
Oppdatert: 14. juni 2021 kl 08.22

Nå har det brutt ut full krangel mellom to bransjefestivaler, som begge får statlig finansiering for å fremme ny, norsk musikk. Begge vil arrangere på samme dato i 2022.

by:Larm, som avholdes i Oslo, meldte nylig at de flytter bransjefestivalen permanent til høsten. Valget falt på samme helg som Vill Vill Vest arrangeres i Bergen, som er 15. til 17. september 2022.

– Vi kan forstå at by:Larm ønsker å flytte festivalen til september. Årshjulet for musikkbransjen har endret seg slik at dette er den beste måneden å arrangere festivalene. Men hvorfor måtte de velge de samme datoene som oss?, sier daglig leder for bergensfestivalen, Simen Korneliussen til NRK.

Flyttingen førte til debatt, både i sosiale medier og i musikktidsskriftet Ballade, som først omtalte saken. Pressekontakt i by:Larm, Erik Egenes, sier til NRK at intensjonen ikke var å lage en konflikt mellom festivalene, og viser til at bergensfestivalen har vært lagt til ulike septemberhelger.

Det fremholder Korneliussen er fordi Vill Vill Vest har tilpasset seg så vel Sykkel-VM i Bergen, en tysk bransjefestival og by:Larm i 2021.

– Sistnevnte viser at vi er villig til å tilpasse oss for å oppnå det beste resultatet for alle, og da spesielt norsk musikkbransje og nye norske artister, sier Vill Vill Vest-festivallederen til NRK.

Nå er Music Norway, som samarbeidet med begge festivaler og også forvalter tilskuddsordningen, kommet inn i bildet.

– Vi håper at de kan gå i dialog uoppfordret. Og så forventer vi at vi i Music Norway kommer til å ha en dialog med alle sammen. Vi må snakke om hvilke konsekvenser dette gir og hvordan vi konstruktivt kan komme til en løsning, sier Music Norway-direktør Kathrine Synnes Finnskog.