Foto
Folkehelseinstituttet ønsker å gjennomføre tre testkonserter med inntil 5.000 publikummere per konsert. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

FHI ønsker testkonserter med 5.000 publikummere i juni

Publisert: 5. mai 2021 kl 08.43
Oppdatert: 5. mai 2021 kl 08.43

Folkehelseinstituttet ønsker å gjennomføre tre testkonserter med inntil 5.000 publikummere per konsert. Håpet er å gjennomføre konsertene i juni.

– Vi ønsker oss et sikkert svar på om det å smitte-teste publikum før de slipper inn på konsert, gjør det like trygt å gå på konsert som å være hjemme og se på TV, sier leder for forskningsgruppen i Folkehelseinstituttet (FHI), Atle Fretheim til NRK.

FHI ønske er å rekruttere 30.000 publikummere, men bare halvparten av testgruppen får dra på konsert. Den andre halvparten skal leve som normalt.

Begge gruppene testes før og etter konserten har funnet sted, noe som gjør at man kan sammenligne hvor mange som ble smittet i de to gruppene – og dermed få et svar på om konserten ga økt risiko for smitte.

Instituttet ser for seg at konsertene holdes innendørs uten munnbind, og at de trolig vil finne sted i Oslo.

Forslaget er sent til helsemyndighetene der det nå er til behandling. Man trenger blant annet dispensasjon fra covid-19-forskriften, som gis av helsemyndighetene.

Kulturminister Abid Raja (V) ønsker ikke å kommentere saken.

Kulturdepartementet har invitert Norske Konsertarrangører og en rekke andre aktører fra kulturfeltet til dialogmøte torsdag, skriver Dagsavisen. Temaet er regjeringens gjenåpningsplan og lettelser i offentlige arrangementer – og koronapass og hurtigtester ved arrangementer vil bli tatt opp.

– Om regjeringen ikke vil kjøre testkonserter og ser for seg avstandskonserter ut året, vil alle store arrangører i praksis være stengt ut 2021. Det er uakseptabelt. Vi trenger å avklare om det kan bli mulig å ha 3.000 eller 10.000 i Oslo Spektrum etter sommeren, sier Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører til avisen.