MusikkPlot

Boy Pablo er blant artistene som har hatt et av sine første møter med publikum på en av Vill Vill Vests scener. Hvordan Boy Pablo sitt team jobber med det visuelle uttrykket til artisten er også et tema på årets konferanse.

– I dag er det litt andre forventinger til artister

Musikkbransjen er i endring, og det er tydelig også når bransjefestivalen Vill Vill Vest arrangeres i Bergen denne uka.

Publisert Sist oppdatert

Sammen med interesseorganisasjonen Brak inviterer Vill Vill Vest til konferanse, seminarer og konserter i Bergen sentrum denne uka. Artister som Sigrid, Fieh, Pom Poko, Boy Pablo, Kjartan Lauritzen og Dårlig Vane har hatt noen av sine første møter med publikum på en av Vill Vill Vests scener.

I tillegg er festivalen en møteplass mellom artister og bransjen, med alt fra lokale plateselskap til internasjonale selskaper.

Artister som Paria, Doglover95, Hannah Storm, thea wang, Why Kai og Darkowa er å se på scenen under årets festival.

Viktig tematikk

Hovedtemaet for konferanseprogrammet til 2021-utgaven av festivalen er musikk og identitet: «Hvordan brukes musikk i markedsføring og som politisk virkemiddel? Kan artistutvikling gå på bekostning av artisten sitt genuine uttrykk og identitet? Har artisten gått fra å være rebell til å bli kreativ entreprenør?»

– Musikk og identitet henger så utrolig godt sammen! Vi begynte faktisk å jobbe med dette temaet for konferansen i slutten av 2019, og nå etter 1,5 år med begrenset tilgang på konserter, er det enda tydeligere hvor mye mennesket trenger å samles for å oppleve kultur, sier konferanseansvarlig Inni Mowinckel, som også jobber i Brak.

– Musikk føles utrolig personlig og nært for individet, og utad kan man bruke dette til å vise hvem man er. Dette betyr også at en artist må være veldig bevisst hvordan man selv formidler dette, og kommuniserer med publikummet sitt. I dag er det også litt andre forventinger til artister – du skal gjerne vise frem hele livet ditt på sosiale medier, og da kan det være vanskelig å holde en «artist persona» og sitt private «jeg» adskilt.

Hun forteller at de blant annet skal løfte frem følgende caser: Hvordan ble «do you listen to girl in red» et uttrykk for noe helt annet enn musikk? Hvorfor har Auroras fans over hele verden samlet seg under paraplyen «Warriors»? Hvordan jobber boy pablo og Alan Walker sine team med det visuelle uttrykket til artistene?

Er det noe spesielt på konferanseprogrammet som er ekstra relevant og interessant?

– Norske Konsertarrangører sin bolk «Konsertarrangører som portvoktere» synes jeg er kjempespennende. Livemarkedet er en veldig stor andel av en artist sin inntekt, så arrangører og scener sitter på mye makt. De har som regel veldig mange hensyn å ta også, både for å oppfylle retningslinjer fra offentlige støttegivere, tiltrekke seg nok publikum, og samtidig bygge sin egen merkevare og identitet gjennom kuratering av programmet, sier hun, og legger til:

– Nå som vi nærmer oss slutten av koronakrisen vil livemarkedet bli veldig presset, så det blir spennende å høre hvilke refleksjoner de har.

Musikkontrakter

Hun forteller at Brak får mange henvendelser som handler om kontrakter og hva som er rettferdig fordeling av inntekter mellom artist og apparat. Dette finnes det ifølge henne ikke én fasit på, og det er ikke mange kontrakter offentlig tilgjengelig for sammenligning. De prøver derfor å løfte temaet i panelet «Nye takter: penger - hvem får hva». Sammen med GramArt tilbyr de gratis kontraktsjekk for artistene på Vill Vill Vest.

– Det siste året har også vist oss hvor utrolig viktig det er med kompetent fagpersonell innen bransjen vår. I år er vi litt innom teamet rekruttering, men jeg håper vi kan gå enda mer i dybden fremover!

Vill Vill Vest 2021 arrangeres i dagene 9. til 11. september.

Powered by Labrador CMS