Terje Isungset spiller ishorn under åpningen av helårsarenaen SNØ i Lørenskog i fjor.
Foto
Vidar Ruud / NTB

Isungset vant Egil Storbekkens musikkpris – som «grensesprengende, visjonær kunstner»

Publisert: 5. august 2021 kl 09.49
Oppdatert: 5. august 2021 kl 10.25

Det sier Terje Isungset til Ballade om å motta Egil Storbekkens musikkpris for å fremme interessen for norsk folkemusikk, som i år utdeles for 16. gang. Selve overrekkelsen skjer 18. august i Kulturhuset på Tolga.

Musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Isungset (f. 1964) er særlig kjent for sin «ismusikk» – komposisjonene han fremfører på instrumenter laget av is, noe han startet med tilbake i 1999. Han beskrives av musikkprisjuryen som «en grensesprengende, kreativ og visjonær kunstner som befinner seg i et helt eget og unikt musikalsk og visuelt landskap».

Setter naturens krefter høyt

Det har ført ham verden over på turneer, samtidig som han her hjemme startet ismusikkfestivalen på Geilo i 2006. Den måtte avlyses i år, men er tilbake i februar 2022. I mellomtiden har han utviklet et iglokonsept for iskonserter, og investert i utstyr som gjør det mulig å sette opp igloer og få tilgang til store mengder is for kunstnerisk og musikalsk bruk – noe han kaller «et spennende prosjekt som også er veldig sårbart for naturens krefter».

– Nettopp naturens krefter er det viktigaste av alt her på jorda – og har vore min musikalske inspirasjon i over 30 år. Naturen skal handsamast med respekt, sier Terje Isungset til Ballade.

Selv om han akkurat har måttet koronakansellere en treukers konsert i Kina, der han skulle spilt på is i store konsertsaler, spelar på is inne i store konsertsalar med omlag 2000 menneske i publikum, venter likevel travle tider, ifølge musikknettstedet:

25. september har Det Norske Teatret urpremiere på Frode Gryttens «Inn frå regnet», der Isungset har komponert musikken og stått for lyddesignet. Han skal på turné i Storbritannia med Arctic Ice Music-prosjektet, ha flere forestillinger med Transiteatret-Bergen, Sverigeturné og en konsert på Riksscenen med bandet Groupa som feirer 40 år i år, samt være med på «Under stjernone»-prosjektet med tekster av Olav H. Hauge.