MusikkPlot

Terje Isungset spiller ishorn under åpningen av helårsarenaen SNØ i Lørenskog i fjor.

Isungset vant Egil Storbekkens musikkpris – som «grensesprengende, visjonær kunstner»

– Eg har brukt store delar av livet mitt på å jobbe med og utforske lydkjelder og alternative/nye musikalske uttrykk. Dette er hardt arbeid. Og det at nokon meiner dette arbeidet har verdi er veldig inspirerande for meg.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Terje Isungset til Ballade om å motta Egil Storbekkens musikkpris for å fremme interessen for norsk folkemusikk, som i år utdeles for 16. gang. Selve overrekkelsen skjer 18. august i Kulturhuset på Tolga.

Musikeren, komponisten og instrumentbyggeren Isungset (f. 1964) er særlig kjent for sin «ismusikk» – komposisjonene han fremfører på instrumenter laget av is, noe han startet med tilbake i 1999. Han beskrives av musikkprisjuryen som «en grensesprengende, kreativ og visjonær kunstner som befinner seg i et helt eget og unikt musikalsk og visuelt landskap».

Setter naturens krefter høyt

Det har ført ham verden over på turneer, samtidig som han her hjemme startet ismusikkfestivalen på Geilo i 2006. Den måtte avlyses i år, men er tilbake i februar 2022. I mellomtiden har han utviklet et iglokonsept for iskonserter, og investert i utstyr som gjør det mulig å sette opp igloer og få tilgang til store mengder is for kunstnerisk og musikalsk bruk – noe han kaller «et spennende prosjekt som også er veldig sårbart for naturens krefter».

– Nettopp naturens krefter er det viktigaste av alt her på jorda – og har vore min musikalske inspirasjon i over 30 år. Naturen skal handsamast med respekt, sier Terje Isungset til Ballade.

Selv om han akkurat har måttet koronakansellere en treukers konsert i Kina, der han skulle spilt på is i store konsertsaler, spelar på is inne i store konsertsalar med omlag 2000 menneske i publikum, venter likevel travle tider, ifølge musikknettstedet:

25. september har Det Norske Teatret urpremiere på Frode Gryttens «Inn frå regnet», der Isungset har komponert musikken og stått for lyddesignet. Han skal på turné i Storbritannia med Arctic Ice Music-prosjektet, ha flere forestillinger med Transiteatret-Bergen, Sverigeturné og en konsert på Riksscenen med bandet Groupa som feirer 40 år i år, samt være med på «Under stjernone»-prosjektet med tekster av Olav H. Hauge.

Powered by Labrador CMS