MusikkPlot

Flere jazzmusikere er svært kritiske til at Kongsberg Jazzfestival snur angående Kongsberg Gruppen som sponsor etter press fra lokalmiljøet.

Kritiske til at Kongsberg Jazzfestival gjenopptar samarbeid med våpenprodusent

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke kom det fram at styret i Kongsberg Jazzfestival ville avslutte den 20 år lange sponsoravtalen med våpenprodusenten Kongsberg Gruppen.

Nyheten vakte stor oppstandelse i lokalmiljøet og det endte med at styret i en pressemelding like før helgen meddelte at avtalen trolig vil bli forlenget likevel.

Klassekampen skriver at flere profilerte jazzartister oppfordrer nå festivalen til å holde fast på sitt opprinnelige vedtak. Etter at styret snudde, har jazzmusiker Heida Mobeck bestemt seg for å ikke spille på festivalen.

Også komponist og pianist Anja Lauvdal reagerer på at festivalledelsen er blitt presset av politikerne i byen og lokalavisen til å endre sitt opprinnelige vedtak.

– Et av argumentene fra varaordføreren var at man ikke skal blande kultur og politikk. Da tenker jeg det viktigste er at man lar festivalen gjøre nettopp det: være en kulturfestival. Når de snur etter press for politikere og næringsinteresser, får det en bismak, sier hun til Klassekampen.

Jazzmusiker og komponist Kjetil Møster skriver i Facebook-gruppa «Bransja prat» at han vil gi tre prosent av honoraret han fikk for å spille på festivalen i forfjor, til Norsk Folkehjelp. Det tilsvarer Kongsberg Gruppens andel av festivalens inntekter.

Musikkskribent Audun Vinger har selv opptrådt som DJ på klubbkvelder under Kongsberg Jazzfestival i flere år. Til Klassekampen sier han at han tror flere jazzmusikere vil boikotte festivalen hvis festivalen tar opp igjen samarbeidet med Kongsberg Gruppen.

– Flere enn den til nå ganske smale gruppa med uttalte motstandere av sponsoratet vil få kvaler med å opptre. Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det knefall for sponsorer og kommersielle krefter. Det klinger veldig umusikalsk.

Powered by Labrador CMS