MusikkPlot

Din favorittartist på øret danker ut både Netflix, løpeturer og matorgier som selvhjelp i krisetid.

Musikk fungerer best mot koronafortvilelse

Publisert Sist oppdatert

Det er godt dokumentert at musikk kan lindre psykiske problemer som angst og depresjon. Et internasjonalt forskerteam ville likevel finne ut om musikk skilte seg ut i forhold til andre aktiviteter, og hvordan musikk påvirker oss under sosial isolasjon i krisetid.

11 land har samarbeidet om en omfattende koronaundersøkelse, og samlet inn data fra 5000 personer fra hele verden på sensommeren i fjor.

Først skulle forsøkspersonene gradere ulike mål for «mental velvære» for fritidssysler inder koronapandemien. Eksempler på slike mål var å redusere stressnivå, bli underholdt, føle seg mer oppstemt og mindre ensom. De ble så spurt om hvilken effekt ulike typer aktiviteter faktisk hadde for å oppnå de psykologiske målene. Blant annet matlaging, oppussing, åndelig aktivitet, TV-serietitting, trening og selvfølgelig musikk.

Musikk trumfet alle andre aktiviteter for å føle mer oppstemt, redusere angst, stress og sinne, samt det noe diffuse målet «self-Connection». Det siste handler om å finne en indre ro, ifølge forsker Jonna Katariina Vuoskoski. Hun er førsteamanuensis ved institutt for musikkvitenskap/RITMO ved UiO, og har ansvaret for den norske delen av undersøkelsen.

Vuoskoski mener undersøkelsen viser at musikk har en kraftfull evne til å regulere følelsene våre. Noe hun tror har slektskap med empati.

– Vi tror at de psykologiske mekanismene ved musikk er relatert til empati. Hvis du er dyktig på å tolke og forstå andres følelser, er du også i stand til å tolke og leve deg inn i følelsene som ligger i tekst og musikk, sier hun til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS