Illustrasjonsbilde.
Foto

Berit Roald / NTB

Sier nei til testkonserter

Publisert: 20. august 2021 kl 09.27
Oppdatert: 20. august 2021 kl 09.29

Mens Spania var helt nedstengt og koronarestriksjoner skapte store protester landet, sto 5000 mennesker tett i tett i et konsertlokale i Barcelona. Konserten, som fant sted for fem måneder siden, var et forskningsprosjekt. Arrangementet var et av flere i Europa i vinter og vår, der formålet var å finne ut av om det er mulig å ha konserter og andre kulturarrangementer uten smitteutbrudd.

Ikke lenge etter dette startet FHI arbeidet med å avholde liknende konserter i Oslo og Bergen. De fikk grønt lys fra regjeringen, men kommunene satte kjapt en stopper for planene. Det skriver Klassekampen i dag.

I ettertid har festivaler i byer som Bodø, Stavanger og Fredrikstad meldt seg frivillig til å ha testkonserter, men samtlige har fått nei.

På vegne av Stavanger kommune sendte Kari Nessa Nordtun (Ap), ordfører i byen, brev til nasjonale myndigheter i starten av august, der hun skrev at kommunen var positive til å hjelpe festivalen Utopia med å tilrettelegge for et testarrangement.

– Vi tenkte at vi hadde gode sjanser siden myndighetene ønsket å gjøre det samme i Oslo og Bergen. Jeg skjønner fortsatt ikke hvorfor vi ikke fikk lov, sier arrangør i Stavanger til avisa.

Hittil er det ikke gjennomført en eneste testkonsert i Norge.

I en e-post til Klassekampen forteller Saliba Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet at henvendelsene de har fått, ikke har vært utformet som søknader, men har handlet om muligheten for å arrangere testarrangementer. Hun mener de ikke har avvist muligheten, men har informert om de kravene som vil måtte innfris av arrangørene, dersom det skal være aktuelt å gjøre unntak fra covid-19-forskriften.

Ulike arrangementer

Mannen bak de planlagte testkonsertene i Oslo og Bergen er Atle Fretheim, forskningsdirektør i FHI. Han mener konsertene han tok initiativ til, ikke kan sammenlignes med festivalene som nå har ønsket å bli testarrangementer.

– Det er en vesentlig forskjell. Det var ikke en festival som allerede eksisterte. Konsertene vi planla, hadde bare som formål å være forskning, sier Fretheim til Klassekampen.