Eldbjørg Hemsing vant Spellemannpris i klassiskkategorien.
Foto
Nikolaj Lund

Spellemannpris i klassisk musikk til Eldbjørg Hemsing

Publisert: 15. april 2021 kl 08.04
Oppdatert: 15. april 2021 kl 08.04

Onsdag morgen fikk Eldbjørg Hemsing den gledelige beskjeden i Musikkfrokost på radiokanalen NRK Klassisk: Hun kan notere seg en Spellemann for sine Grieg-sonater, innspilt sammen med Simon Trpčeski.

Eldbjørg Hemsing og Simon Trpčeski vant Spellemann i klassiskkategorien for platen «Grieg: The Violin Sonatas». Da Hemsing ble nominert, spurte Oppland Arbeiderblad om hun hadde en peishylle å sette den gjeve harpen på i tilfelle hun vant.

– Veit du, det har jeg faktisk! Jeg må bare ta bort en lysestake så er plassen klar, lød svaret.

Eldbjørg Hemsing høstet en rekke terningseksere og ros for Grieg-utgivelsen, der hun har uttalt at musikken står henne nær og at Grieg «alltid har vært med henne». Med på det Spellemann-vinnende albumet er også Hemsings egen komposisjon «Homecoming», hennes første for solofiolin – og ment å feire den musikalske arven til hennes familie og hjemdalen Valdres.

På hjemmesiden skildrer hun historien om hvordan hennes familie har en direkte forbindelse til Edvard Griegs verk. Hun ble klar over det allerede som barn, men det tok noen år før hun fullt ut forsto historien moren fortalte henne – om tippoldefaren Anders Nielsen Pelesteinbakken i 1848 sang en folketone for folkemusikksamleren Ludvig Mathias Lindeman.

– Lindeman skrev ned folketonen, som Grieg senere fant i Lindemans samling. Dette lille fragmentet av folketonen må ha fanget Edvard Griegs oppmerksomhet, han brukte melodien som inspirasjon og hovedtema for et av hans fremste verk for solopiano, «Ballade, Op. 24», skriver Eldbjørg Hemsing.

Ifølge Store Norske Leksikon står hun frem som en av Norges ledende musikere, med et bredt repertoar som spenner fra samtidsmusikk til folkemusikk. Hun spiller både fiolin, bratsj og hardingfele.

De øvrige nominerte i klassen var Arve Tellefsen og Kaare Ørning med utgivelsen «Kaare Ørnung å Æ», cellisten Sandra Lied Haga for sin selvtitulerte debutplate, og Edward Gardner som dirigent for Bergen Filharmoniske Orkester og deres fremførelse av Benjamin Britten-operaen «Peter Grimes» og festet det til rillene.