Konserten med Kajsa Balto i Operaen, som finner sted søndag 1. desember, vil spilles inn av NRK og vises som del av KORKs julekonserter i desember.

MUSIKK

Kulturministeren om Kajsa Balto-konsert: – Et historisk øyeblikk

– Jeg er så utrolig takknemlig, sier artisten selv. Kulturminister Lubna Jaffery (Ap) har meldt sin ankomst til den første samiske julekonserten som går av stabelen i Operaen, med Kajsa Balto.

Publisert Sist oppdatert

– Det er et historisk øyeblikk når det for første gang skal arrangeres en samisk julekonsert i Operaen, sier Lubna Jaffery til NTB.

Konserten, som finner sted søndag 1. desember, vil spilles inn av NRK og vises som del av KORKs julekonserter i desember.

– Julaften kom tidlig i år, sier Kajsa Balto, og viser til at hun ikke bare skal holde en historisk julekonsert med KORK og gjester i Operaen, men at NRK i tillegg skal filme hele konserten og sende den som en av KORKs julekonserter i adventstiden.

– Tenk at jeg har fått æren av å avholde den første samiske julekonserten som blir filmet og dokumentert av NRK, og at jeg får muligheten til å dele dette med hele landet via NRK TV.

– Jeg er så utrolig takknemlig for at NRK, KORK og Operaen nå har lyst til å lage julekonsert sammen med meg.

– Historisk, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery om den første samiske julekonserten i Operaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
– Historisk, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery om den første samiske julekonserten i Operaen.

Flere musikere på scenen

Hun tar med seg både samiske gjester som Georg Buljo, joikeren Sara Marielle Gaup Beaska og Jakop Janssøn, som produserte Baltos 2021-juleplate, og Pål Moddi Lue.

Artisten Moddi blir også å se på scenen i Operaen.

– Det gleder meg stort å endelig kunne dele hvilke gjester jeg skal ha med i Operaen! Siden dette er den første samiske julekonserten i en storstue i Norge ønsket jeg å invitere med noen gjester for å få flere perspektiver med i fortellingen.

Hun omtaler Georg Buljo som sin mentor og som en bauta innen den samiske musikken. 

– Det er også den andre gjesten min Sara Marielle Gaup Beaska. Hun er en helt fantastisk joiker og et av mine store musikalske forbilder. Det betyr utrolig mye for meg å dele scenen med disse ledestjernene, forteller Kajsa Balto.

– Jeg har også med min venn og produsent gjennom mange år, den spellemannprisvinnende musikeren og komponisten Jakop Janssønn. Han arrangerer musikken for meg og orkesteret, og har vært en viktig del av mitt musikalske virke. Sist, men ikke minst, har jeg med meg Pål Moddi Lue. Han er en solid støttespiller og folkekjær artist jeg har vært så heldig å samarbeide med den siste tiden, og blitt veldig glad i, sier hun

På tvers av kunstfelt

Konserten blir ikke bare en musikalsk opplevelse. Kajsa Balto har invitert de samiske kunstnerne Ulrika Tapio Blind og Britta Marakatt-Labba, som har bidratt med coverkunst til hennes tidligere utgivelser, for å skape et visuelt sceneshow.

– Jeg har et håp om at den første samiske julekonserten i Operaen kan resultere i noe positivt for fremtiden, ikke bare akkurat for denne kvelden. At samiske perspektiver kan bli mer vanlig å inkludere i alle sammenhenger. Det vil bety mye for å styrke forståelsen og samholdet mellom folk, sier hun.

– Jeg gleder meg til konserten med Kajsa Balto, to av mine bilder kommer til å bli projisert som bakgrunn under konserten, noe som er en stor glede og ære for meg, sier Britta Marakatt-Labba ifølge pressemeldingen.

Britta Marakatt-Labba «Garjját/Kråkene», 2021. © Britta Marakatt-Labba / BONO.
Foto: Hans-Olof Utsi
Britta Marakatt-Labba «Garjját/Kråkene», 2021. © Britta Marakatt-Labba / BONO.

Britta Marakatt-Labbas utstilling på Nasjonalmuseet, «Sylkvasse sting», har blitt mye besøkt.

Utstillingen Sylkvasse sting med Marakatt-Labba ble en stor suksess for Nasjonalmuseet og ble besøkt av nesten 200.000.

– Det gode besøkstallet kommer nok dels av at denne utstillingen traff en ting i tiden, i tillegg til å presentere en spennende samtidskunstner, sa Najsonalmuseet-direktør Ingrid Røynesdal til Samtiden tidligere denne uka.

Eksklusive kunst-print av samarbeidet med Britta Marakatt-Labba vil bli solgt i begrenset opplag i operaens lobby før og etter konserten, sammen med annet samisk håndverk.

Årets tradisjonelle samiske julemarked vil også bli avholdt denne kvelden.

Powered by Labrador CMS