MusikkPlot

Konsert under pandemien: Publikum sittende ved langbord med en meters avstand på en konsert med Jaga Jazzist på Rockefeller i Oslo.

Fortviler etter nye tiltak og signaler fra myndighetene

Publisert Sist oppdatert

Mange konsertarrangører melder om kraftig fall i omsetningen etter nye koronatiltak.

Publikum har ikke vendt tilbake til konserter i like stor grad som før pandemien denne høsten, til tross for at landet åpnet opp i slutten av september. De siste ukenes stadig høye smittetall gjør at billettsalget har stoppet nesten helt opp.

– Det har vært kontinuerlig snakk om økende smittetall den siste tiden, og det er ingen tvil om at det påvirker publikum. I oktober-november meldte mange av våre medlemmer om 30-35 prosent markedssvikt. Her er det særlig det voksne publikummet som uteblir, mens de yngre målgruppene har kjøpt billetter omtrent som før. De siste par ukene, med bud om nye virusvarianter og rekordhøye smittetall, har billettsalget stoppet nesten helt opp. I hvert fall til konserter og forestillinger nært frem i tid, sa Tone Østerdal i en kommentar til KulturPlot i forrige uke.

Avlysninger og utsettelser

På torsdag innførte dessuten regjeringen nye koronatiltak i Oslo-området, samtidig som det kom nasjonale tiltak og anbefalinger for å dempe spredning av omikronvarianten.

I Oslo-området er det innført munnbindpåbud der det ikke er mulig å holde en meters avstand, mer hjemmekontor, samt antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler.

Det er foreløpig ikke forbud mot større arrangementer så lenge det er faste, tilviste plasser. Det er likevel mange som har måttet avlyse og utsette konserter.

Hans A. Lier er styreleder i Auditorium AS, som driver Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene i Oslo. Han forteller til NTB om et omsetningstap på 4,5 millioner kroner i løpet av helgen, til tross for at arrangøren fikk gjennomført et par nedskalerte show.

Musikkindustriens næringsråd har i et innspill til Kulturdepartementet ytret at de ser med dyp bekymring på den nåværende situasjonen og skriver blant annet at de mener det er behov for nye, bedre og raskere stimulerings- og kompensasjonsordninger.

Tapte tre millioner i andre halvdel av november

Til DN sier Hege Strand, daglig leder i Trondheim Lyd, at hun frykter kroken på døren dersom en nasjonal støtteordning ikke kommer på plass.

– Myndighetene trenger ikke innføre restriksjoner, det holder at de er ute i mediene og gir signaler. Vi tapte oppdrag for tre millioner kroner i andre halvdel av november på grunn av signaler myndighetene ga. Hver gang de åpner munnen skjer det et eller annet for oss, sier hun til avisen.

Hun forteller videre om julebord som blir avlyst, konserter som blir kansellert og folk som ikke møter opp.

– Kompensasjonsordningen bør komme i samme åndedrag som restriksjonene. Det kan ikke være så vanskelig, sier Strand til DN.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier til NTB at hun vil lytte til aktørene.

– Jeg hadde et møte med kultursektoren fredag og vil fortsette å lytte.

Powered by Labrador CMS