MusikkPlot

Både antallsbegrensning og krav om inndeling i kohorter på arrangementer fjernes. Men meteren opprettholdes for arrangementer uten faste tilviste plasser. Det er fortsatt et svært inngripende tiltak for enkelte arrangører.

– Fortsatt et svært inngripende tiltak for deler av bransjen

Publisert Sist oppdatert

Både antallsbegrensning og krav om inndeling i kohorter på innendørs og utendørs arrangementer fjernes. Men meteren opprettholdes på arrangementer uten faste tilviste plasser, og for enkelte arrangører har dette mye å si.

– I all hovedsak er vi meget fornøyde, sier Tone Østerdal, sier daglig leder i Norske konsertarrangører (NKA).

Det var mange som pustet lettet ut etter gårsdagens pressekonferanse. Etter nesten to år med nedstengninger kan konsertsaler og andre kulturarenaer fylles med publikum igjen.

Meteren opprettholdes, men på arrangementer med faste tilviste plasser for publikum fjernes avstandskravene når man sitter i setet. Det betyr at alle seter i en sal kan benyttes.

Arrangørene må likevel legge til rette for at det er mulig å holde en meter avstand ellers i lokalet eller arrangementsområdet.

Den nasjonale antallsbegrensingen på offentlige arrangementer, både innendørs og utendørs, fjernes.

– På høy tid at kultur ble prioritert

Østerdal sier at kulturbransjen omsider har blitt hørt.

– Vi har fremholdt likebehandling og forutsigbarhet som de to viktigste faktorene for kulturbransjen. I går fikk vi gjennomslag for begge deler. Endelig blir kulturarrangementer gjenstand for de samme restriksjonene som øvrig nærings- og samfunnsliv, for arrangementer for sittende publikum blir betingelsene til og med bedre. Det var på høy tid at kultur ble prioritert nå.

– Så vet vi at meteren fortsatt er et svært inngripende tiltak for klubbscenene og andre arrangører som primært driver konserter med stående publikum, sier hun.

Foto Tone Østerdal leder Norske konserarrangører (NKA). Foto: Ellen Lorenzen / NKA

På arrangementer uten faste tilviste plasser for publikum må arrangørene sørge for at alle som er til stede skal kunne holde minst en meter avstand til andre.

Klubbscener og konsertsteder som har stående publikum, vil altså fortsatt måtte begrense antallet publikummere.

– For disse har gårsdagens lettelser lite å si. Men her fikk vi i hvert fall et tydelig frampek om at meterskravet trolig forsvinner om to uker, og den type forutsigbarhet er avgjørende for at også disse aktørene kan begynne å planlegge noe som ligner normal aktivitet igjen, sier hun.

Regjeringen har varslet at de siste tiltakene trolig kan avvikles 17. februar, da det vil gjøres en ny vurdering da.

– Så vil vi fortsette å jobbe for så gode økonomiske kriseordninger som mulig, for lettelsene i smitteverntiltak betyr på ingen måte at krisen i feltet er over. Her skal vi fortsette den gode dialogen med Kulturdepartementet om løsninger. I tillegg ser vi frem til å bli involvert i arbeidet med å rigge et bedre rammeverk for eventuelle smitteverntiltak i fremtiden, avslutter Østerdal.

Lever av å samle folk som deler opplevelser tett sammen

Daglig leder på Rockefeller i Oslo, Roar Gulbrandsen, er glad for at det går denne veien, men de begrenses fortsatt av at meteren opprettholdes. De har i tillegg til Rockefeller scenene Sentrum Scene og John Dee, og alle tre scenene har normalt flest stående publikummere.

– Vi er fornøyde med at vi nå er på rett vei, men skuffet fordi enmeteren ikke er fjernet helt fra vår del av bransjen. Vi som lever av å samle folk slik at de kan dele opplevelser tett sammen, gjerne stående, har foreløpig ikke muligheten til å invitere til konsertscenene med full kapasitet. Vi tror likevel at det fra midten av februar blir muilig, men må altså vente med å tenke full drift, sier han.

Foto Konsert på Rockefeller med Jaga Jazzist i oktober i 2020. Til vanlig står folk tett i tett her. Foto: Heiko Junge / NTB

Han påpeker at de var de første som ble stengt og de siste som får åpne.

– Det er ganske frustrerende når man ser forsamlinger og tjukt av folk på mange andre arenaer og næringer i samfunnet, sier han.

Hvordan vil de nye lettelsene påvirke scenene deres?

– I første omgang vil det ikke påvirke scenene våre i særlig grad. Vi har ike så mange arrangementer i februar grunnet begrensninger fra myndighetene over tid, men likevel blir det plass til mer publikum allerede fra denne helgen av. Billetter er gjort tilgjengelig. Fra mars måend har vi planlagt mange gode arrangementer og håper virkelig at publikum vil komme tilbake til kulturscenene våre i fullt monn og kjøpe billetter, sier han, og legger til:

– Vi tror det likevel tar uker og måneder før vi er tilbake i normalt gjenge, men vi er klare for å brette opp ermene og gi publikum supergode konsertopplevelser i tida fremover. Det er flere hundre arrangementer som ligger klare på vår nettside, slik at tilgjengligheten på billetter er enkel, og tilgangen er stor! Nå blir det mange magiske oppplevelse rmellom sal og scene på Rockefeller, John Dee og Sentrum Scene fremover!

Powered by Labrador CMS