MusikkPlot

- Norsk musikkliv er rikt og mangfoldig, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen, her fotografert under et besøk hos StarGate-studioet i Los Angeles tidligere i år sammen med Magnus Bertelsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Offentlig utredning skal ta for seg musikkfeltet: – Endelig, sier musikkbransjen

Kulturdepartementet setter i gang en gjennomgang av musikkfeltet på nyåret i kjølvannet av koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

­– Pandemien viste at vi trenger bedre oversikt over økonomien og pengestrømmene i musikkfeltet. Vi trenger oppdatert kunnskap for å se om virkemidler og tiltak er godt nok tilpasset dagens muligheter og utfordringer, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

Mens oversikten over de delene av musikklivet som har offentlig støtte beskrives som god, er det i ifølge Trettebergstuen behov for større kunnskap om det private markedet – og om samspillet mellom profesjonelle musikere og det frivillige kulturlivet.

Det skjer i form av en offentlig utredning (NOU), som skal se både institusjoner, organisasjoner, frivillighet, utøvere og virkemiddelapparatet i sammenheng, ifølge Kulturdepartementets pressemelding.

Musikknæringen i Norge omfatter rundt 8.000 foretak med en omsetning på 12,2 milliarder kroner før pandemien. Kultur- og likestillingsdepartementet brukte rundt 2,5 milliarder til ulike musikktiltak på 2021-budsjettet.

Musikkorganisasjonene har i en årrekke etterlyst en slik nasjonal utredning for å bedre vilkårene for musikkvirksomhet og sikre et fortsatt levende musikkliv i hele landet. I fjor høst satte de ned en arbeidsgruppe som jobbet mot dette, ifølge Morgenbladet.

– En NOU på musikkfeltet er en svært god nyhet, sier Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, forbundet for kunst- og kulturarbeidere.

Powered by Labrador CMS