Ragnar Bjerkreim komponerer med utsikt mot havet. Etter å ha sluppet dobbeltalbumet «Himmel under hav» tidligere i år, er han nå ute med et nytt orgelverk kalt «Horisontar».
Foto
Fredrik Refvem / Stavanger Aftenblad
Ragnar Bjerkreim

– Å komponere for orgel er vanskelig

Publisert: 24. september 2021 kl 12.03
Oppdatert: 5. oktober 2021 kl 15.53

– Å komponere for orgel er vanskelig, selv om det er det instrumentet jeg kjenner aller best. Jeg har spilt orgel i mange år, og hadde det som hovedinstrument da jeg studerte musikk på institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Jeg kjenner mye av orgelrepertoaret, og har respekt for instrumentet, sier Bjerkreim.

Som bare hadde komponert et orgelverk tidligere, «Orgelstykke» i 2016, skrevet spesielt for domorganisten i Oslo, Kåre Nordstoga.

– Det er mange orgler i landet vårt, og i de senere år har vi fått mange nye – blant annet i Frogner kirke i Oslo. Derfor hadde jeg lyst til å skrive et nytt verk for disse fine instrumentene, forteller Ragnar Bjerkreim om det som ligger bak den ferske utgivelsen «Horisontar».

Musikken er inspirert av horisontenes stadige endringer, og han skrev musikken sin på hytta på Sola en sommer for tre år siden. Der har han utsikt til himmelen over Nordsjøen.

På data

– I komponeringsprosessen har jeg først skrevet skisser med hånd på noteark ved et keyboard. Deretter utvikler jeg skissene elektronisk i Mac'en min. Den har software hvor jeg skriver inn notene, og så kan dataprogrammet spille av musikken slik at jeg kan justere tempo, klanger og melodi etter hvert, forklarer han.

«Horisontar» byr på fem korte satser, med titler som «Dagning», «Dis», «Scirocco», «Grått over blått» og «Lys ut av lys», som er uttrykk for fem ulike stemninger. Spilletiden klokker altså inn på ni minutter og 38 sekunder.

Foto
«Horisontar» er tittelen på Ragnar Bjerkreims nye orgelverk. Dette bildet pryder omslaget, og er tatt av broren Mauritz på tur i Bjerkreimsfjella i Kvitladalen. Foto: Mauritz Bjerkreim

– Verket er tenkt som en del av en konsert. Ti minutter for orgel på en strømmeplattform er en ok lengde, sier han om varigheten på den stemningsfulle instrumentalmusikken. Som på utgivelsen er å høre med Kåre Nordstoga, denne gangen også.

– Nordstoga regnes som en av de fremste organistene i Europa. Det er en inspirasjon i seg selv å ha en så framifrå musiker med på laget, sier frilanskomponisten som ellers har film- og tv-musikk som spesialitet – i spennet «Kamilla og tyven» til «The Kon-Tiki Man», men som også har komponert for konsertsalen. I alt har han over 400 verk registrert i Tono og hatt gitt ut 25 album

Fra 50 til én

I januar kom dobbeltalbumet «Himmel under hav. Songar fra Underwater Bar» ut, som forsmak på en scenemusikal Bjerkreim håper å realisere. 31 sanger, innspilt med 18 musikere, 12 korsangere og artister som blant andre Kari Bremnes, Bjørn Eidsvåg, Helene Bøksle, Tom Roger Aadland, Anne Vada, Jannike Kruse, Anders Baasmo, Julie Ervik, Odd Einar Nordheim og Pål Rake, som synger tekster skrevet av Ingvar Hovland.

Om kontrastene mellom de to prosjektene lyder det:

– Orgelmusikk blir fremført av én person, mens «Himmel under hav» har 50 medvirkende. Å skrive for ett instrument er således vanskeligere fordi melodi, rytme, klanger og tempo blir uttrykt av kun en person. På den annen side er det en langt mindre komplisert innspilling med «Horisontar» fordi det er en artist, sier Bjerkreim:

– Innspillingsadministrativt var «Himmel under hav» langt mer komplisert med flere artister, ulike studio, musikere, korsangere og teknikere – innspilt midt under koronatiden i fjor. Til «Horisontar» gjorde vi opptak en vakker søndag ettermiddag i juni.

Ut i verden

«Horisontar» ble utgitt på strømmeplattformene i august, og Norsk Musikforlag har trykket notene til verket.

– Det som skjer nå er at Norsk Musikforlag, som har gitt ut notene, tar dem med seg til
musikkforleggermesser i Hannover og Frankfurt. Håpet er at internasjonale musikkforlag vil distribuere notene slik at organister fra ulike land kan fremføre verket på konserter, sier Bjerkreim, som har nye planer på gang:

– Mitt neste prosjekt er jeg godt i gang med. Også det blir instrumentalmusikk med framifrå norske musikere, og det slippes etter jul.