Dave Bayley i Glass Animals, bandet som kom dårlig ut av en klimautregning om størst karbonfotavtrykk med sin hitlåt «Heat Waves».
Foto
AP / NTB

De store plateselskapene lover å minske musikkindustriens utslipp – har inngått klimapakt

Publisert: 16. desember 2021 kl 11.40
Oppdatert: 16. desember 2021 kl 11.40

Noen av verdens største plateselskap inngår en felles klimapakt for å minske musikkindustriens utslipp av karbondioksid.

Det er Universal, Warner og Sony Music som har inngått Music Climate Pact , melder SVT.

Også en rekke uavhengige plateselskap har skrevet under avtalen. Selskapene forplikter seg til å kutte sine utslipp med 50 prosent til 2030, og har satt opp et mål om nullutslipp i 2050.

De store utslippene fra musikkindustrien kommer i dag blant annet fra artistenes turneer – og fra strømmetjenestenes forbruk av elektrisitet.

Blant punktene i avtalen står det blant annet at man med vitenskapens hjelp skal finne frem til verktøy for å måle musikkbransjens karbondioksidutslipp og jobbe sammen med strømmeplattformer for å minske klimaavtrykket. Videre skal selskapene støtte artister som vil løfte klimaspørsmålet, og ha åpenhet om musikkindustriens klimapåvirkning i forholdet til forbrukerne.

Det britiske nettstedet USwitch, som er viet prissammenligninger blant annet på energi, har regnet ut hvilke hitlåter som er klimaverstinger – og dårligst ut kom Glass Animals med låten «Heat Waves».

Selv om den bare er den femte mest strømmede låten i undersøkelsen, er det sangens lengde på 3 minutter og 58 sekunder som bidrar til et stort karbonfotavtrykk: Hele 3,072 tonn, noe man må plante 128.019 trær årlig for å veie opp for.