Britt Pernille Frøholm er ute med nytt album.
Foto
Kristin Støylen
Britt Pernille Frøholm og Sigurd Hole

Fire forrykende årstider på hardingfele og kontrabass

Publisert: 29. oktober 2021 kl 14.59
Oppdatert: 29. oktober 2021 kl 15.24

«Årringar» er det fjerde soloalbumet til den kritikerroste og prisvinnende felespilleren Britt Pernille Frøholm, og med dette markerer hun en ny musikalsk retning. Hun har for lengst etablert seg som en stødig og stilsikker tradisjonsmusiker og på denne plata går hun nye veier med egenkomponert musikk og nytolkninger av tradisjonelle folketoner.

I samspill med gjestemusiker Sigurd Hole på kontrabass inviterer hun lytteren til en reise gjennom de Nordvestlandske årstidene med kraftige vinterstormer, hvitveisblomstring i lyse vårnetter, korte sommersesonger og rimfrost i dystre høstnetter. Samspillet mellom de to musikerne er både følelsesladd og sterkt, og begge får brukt instrumentene sine til det fulle.  

Foto
Kviven Records

Fra gammelt av har det vært sterke tradisjoner for at spelemenn var nyskapende og banebrytende i sin egen samtid. Frøholm tar med denne innspillingen et skritt videre med ny musikk på hardingfele til glede for samtiden. Historisk sett er musikken fra nordvest kjent for å ha en tydelig nerve og klar fremdrift, men på «Årringar» har musikken blitt tonet ned for å gi plass til de mange vakre detaljene.

– Musikken på plata «Årringar» markerer for meg en livssyklus. Dette er min tolkning av det Nord-vestlandske året med sine lange vintre og korte somre. «Årringar» er på mange måter en meditativ reise gjennom årstidene med et ekko av farne tider. Med den norske folkemusikken i ryggmargen har jeg forsøkt å tolke tradisjonen inn i en moderne klangverden, både solo og sammen med Sigurd Hole på kontrabass, forteller Frøholm.

Frøholm har en imponerende merittliste og flere internasjonalt anerkjente album i sekken. Hun brenner for den tradisjonelle folkemusikken, og har en visjon om å gi den gode livsvilkår i samtiden. Parallelt har hun hatt et økende behov for å uttrykke seg i et friere formspråk enn det en finner i tradisjonen.

– Interessen for tradisjonsmusikken ligger i bunnen for alt jeg gjør som soloutøver i alle mine konsepter, både som tradisjonsutøver og som samtidsmusiker. Dette kommer tydelig frem både på albumet «Årringer» og mitt prosjekt «Poems for Hardanger fiddle», sier Frøholm, og legger til:

– På «Årringar» har jeg valgt å boltre meg fritt i nykomponerte melodier, nytolkninger av gamle folketoner og utforske klangen i hardingfela både solo og i samspill med kontrabass.

Foto
Kristin Støylen

Albumet er en medrivende reise gjennom årstidene i Nord-Vestlandet. Deler av musikken er utviklet i samarbeid med Sigurd Hole, og sammen skaper de et ekko fra farne tider og får ny musikk til å skinne.

«Årringar» er Frøholm sitt fjerde soloalbum, og det nyetablerte plateselskapet «Kviven Records» sin tredje utgivelse.

Platen slippes fredag 29. oktober og feires med en rekke konserter.