Åge Sten Nilsen er blant artistene som har valgt å starte opp selv etter å ha utgitt på andre selskaper.
Foto
Audun Braastad / NTB

Flere norske artister forteller om en «ukultur» i musikkbransjen

Publisert: 12. november 2021 kl 09.17
Oppdatert: 12. november 2021 kl 11.05

Flere norske artister med utgivelser på uavhengige plateselskaper har aldri sett en avregning fra salg.

KulturPlot har tidligere skrevet om Susanna Wallumrøds album som ble slettet av plateselskapet Grappa etter at hun over en lengre periode hadde bedt om å få tilsendt salgstallene til plata.

Det endte med at hun fikk en e-post med beskjed om at Grappa like godt kunne la utgivelsen utgå fra deres katalog, slik at hun slapp å «bekymre» seg mer. Tidlig i 2018 var plata borte fra alle strømmeplattformer og restopplaget av cd-ene destruert, uten Wallumrøds godkjenning.

I 2018 tok Wallumrød kontakt med interesseorganisasjonen Creo. Siden har begge parter hatt jurister på saken, uten at de har funnet en løsning. 

Flere forteller om det samme

Det er tydelig at dette ikke var et engangstilfellet. I Klassekampen i dag er det flere artister som forteller om lignende opplevelser.

– Systemet har brutt sammen. For 15 år siden var det helt strigla: Da kom avregningene til samme tid hver vår, sier gitarist Knut Reiersrud, som har utgitt på flere uavhengige plateselskap. Mye har endret seg de siste tiårene, sier han.

– Plateselskapene mener godt, men de har nok tatt seg vann over hodet. Det er morsommere å gi ut plater enn å se hvordan det gikk – særlig når det går dårlig.

Jazzmusiker Ellen Andrea Wang har forteller også om det samme. Hun forteller at avregningene har kommet sent eller vært fraværende. Musikerne må mase for å få innsyn i økonomi, er hennes erfaring.

– Du må orke å sende den mailen, ta den kampen, sier Wang, som kaller det en ukultur i bransjen.

Artist Åge Sten Nilsen valgte å starte opp selv etter å ha utgitt på andre selskaper.

– Selvgjort er velgjort, sier Nilsen, som kjenner seg igjen i Susanna Wallumrøds erfaringer med Grappa.

Nilsen utga plater på selskapet i 2017 og 2019 og sier han så langt ikke har sett en ordentlig avregning. Et års tid etter første plate spurte han etter informasjon om salget.

Vanskeligere for de små

Der store selskaper, som Universal, har egne distributører og systemer og dermed automatisert avregningene, må selskaper som Propeller sammenstille tall fra en rekke eksterne distributører.

– Dette er en gjennomgående utfordring, fordi det krever masse administrasjon. Vi er jo ildsjeler som brenner for helt andre ting, men dette er noe vi jobber kontinuerlig med i bransjen, sier Propeller-sjef Frithjof Hungnes.

Nå er Propeller en av initiativtakerne til et samarbeid mellom plateselskaper for å utvikle felles løsninger for avregninger, forteller Hungnes.