Oslo World har hovedsakelig måttet booke artister med base i Europa til årets festival. Bildet er fra en tidligere utgave av festivalen, der Bugge Wesseltofts prosjekt OK World står på scenen.
Foto
Heiko Junge / NTB

Internasjonale artister må reise utenom Norge

Publisert: 28. oktober 2021 kl 12.14
Oppdatert: 28. oktober 2021 kl 12.14

Norske konsertarrangører må be franske myndigheter om vaksinepass til artister. Frustrerte arrangører etterlyser vaksineløsning.

– Våre kolleger i utlandet rister på hodet. Artister reiser fritt gjennom Europa, men får ikke komme inn i Norge. Vi er frustrert og forvirret, sier Jan Ole Otnæs, daglig leder for Nasjonal Jazzscene, til Dagsavisen.

Torsdag skulle den amerikanske artisten Lakecia Benjamin spilt på Nasjonal Jazzscene Victoria i Oslo. Men siden artisten ikke fikk omgjort sitt amerikanske vaksinepass i tide, ble konserten utsatt til neste år.

Det er ikke første gang det har skjedd i høst. Grunnen er at amerikanske vaksinepass ikke er godtatt i Norge.

– Artister med amerikansk vaksinepass reiser fritt i hele Europa, men ikke i Norge. Lakecia Benjamin spiller i Gøteborg, Malmø og Umeå denne uka, men ikke i Oslo. Hennes amerikanske manager og franske agent er også frustrert over norske myndigheter, sier Otnæs til Dagsavisen.

– Vi har vært i kontakt med Helsedirektoratet, FHI og UDI, og vi har prøvd å legge press på norske myndigheter, uten respons. Fra 8. november kan fullvaksinerte reise fritt til USA, men ikke fra USA til Norge. Fra den nye regjeringen har vi ikke hørt noen signaler om oppmykning. Det synes jeg er merkelig, sier Otnæs.

Ber franske myndigheter om hjelp

Siden august har Frankrike latt fullvaksinerte utenfra EU-området søke om konvertering til vaksinepasset som gir fri reise i i EU/EØS-området. Både Nasjonal Jazzscene og festivalen Oslo World har benyttet denne ordningen hos franske myndigheter, slik at artister utenfra Schengen kan inkludere Norge i turneplaner.

Men behandlingstiden i Frankrike nærmer seg en måned, ifølge Oslo Worlds festivalsjef Alexandra Archetti Stølen. Festivalen starter neste uke. Vanligvis har de artister fra hele verden. Til årets festival har de hovedsaklig booket artister med base i Europa.