Frode Alnæs feirer i 2022 sitt 40-årsjubileum som artist, gjennom å slippe tre nye plater. Først ut er juleplaten «Lang desembernatt», fulgt av en soloskive i mars og en gitarinstrumentalutgivelse neste høst.
Foto
Gitte Johannessen / NTB
40-årsjubileum som musiker og artist

– Jeg har brukt livet mitt til noe jeg brenner for

Publisert: 27. oktober 2021 kl 10.31
Oppdatert: 27. oktober 2021 kl 10.31

Snart kan Frode Alnæs feire sitt 40-årsjubileum som profesjonell musiker og artist. Det skal han feire – ikke uventet med enda mer musikk.

Frode Alnæs innleder feiringen allerede på denne siden av nyttår, med å slippe et julealbum i neste måned. Samtidig som han er Årets artist for Frelsesarmeen. Neste bursdagsgave til fansen blir et nytt soloalbum, som han gir ut på sin egen fødselsdag 3. mars – før han avrunder feiringen med en gitarplate høsten 2022.

– Det stopper aldri opp, sier han om musikken som kommer til ham. Frode Alnæs skrev rundt 40 nye låter bare i covidperioden, regner han raskt ut.

– Jeg har brukt livet mitt til noe jeg brenner for. Musikk, gitarspill, låtskriving, det er livet mitt. Og en del av det handler om å få det ut. Jeg er alltid i gang, jeg vil alltid videre. Hver plate er som kapitler i livet. Uten gitar er jeg ikke noe. Det er livet mitt, da forundres og begeistres jeg ennå – av det jeg har levd av i 40 år, og som egentlig befinner seg i fornuftens grenseland, sier han om den lange og suksessrike musikerkarrieren.

– Det er bare sånn det er, det er meg. En som kan «spæll med de fleste», men som også har behov for å skrive sanger, oppsummerer han seg selv.

Smykkeskrin

Frode Alnæs erklærer at han er like begeistret over gitarer nå som før, og kan bli trigget bare av å finne en ny måte å stemme på.

– På hytta har jeg tusenvis av kassetter med opptak. Jeg har kjøpt meg en digital avspiller og begynt å redigere dem og få dem over til digitalt format. Å høre på disse opptakene var som en reise i livet mitt, innså jeg. Hele smykkeskrinet mitt var å finne i disse opptakene. Den gang var det kassettspiller, i dag er det telefonen.

For ellers ser ikke Frode Alnæs seg særlig tilbake, hevder han.

– Jeg er på jakt etter nye toner og jeg finner dem. Selv om jeg spiller med mange, har jeg min egen stil. Jeg liker ikke påtvungne kostymer, eller å bli konform. Jeg er meg selv i ett og alt jeg gjør, sier han – før han bryter ut i et stort smil og sier:

– Og så har jeg et tidløst utseende!

Første solojuleplate

En evig turnering preger livet hans. Han sier til NTB at det føles som han har «vært på turné i 40 år». Men han sier det med et smil.

Foto
Frode Alnæs slipper sin 40 år lange karrieres første juleplate i eget navn, der han blant annet gir til beste sin nedpå versjon av låten han skrev som unggutt, storslageren «Vitae Lux». Det vanker også juleturné i godt selskap. Foto: Mona Nordøy

– «Livets seilas» kaller jeg det, og det heter faktisk en av de nye julesangene også. Du kjører og kjører, til enhver knaus i dette landet, og gjør det du elsker. Det er en lang utdannelse i kommunikasjon, ekthet og ydmykhet. Du møter folk både på vei opp og ned. Selv må jeg ha den kontakten med publikum – mellom sal og scene.

For nå skal han møte publikum med et fint knippe nye julesanger, samt to gamle, kjære kjenninger. Albumet «Lang Desember Natt» kommer i november, og får følge av en juleturné som tar ham til ti steder rundt i Norge.

– Dette er første juleplate i eget navn, konstaterer Alnæs om platen, som bærer navn etter «Long December Nights» – låten han skrev sammen med Elg og Ivar Dyrhaug og utkom i 1994 med Dance With A Stranger.

Livets lys

Den andre kjenningen om bord på det nye julealbumet er «Vitae Lux», som han skrev da han var 17–18 år gammel.

– Likevel har jeg aldri spilt den inn solo før! Dette er min «Lys og varme», den blir spilt i minneseremonier, bryllup og begravelser, og med Sissel har den toppet Billboard-listen. Du føder en melodi og så lever den sitt eget liv.

Når opphavsmannen omsider gjør den selv, ville han ha den i en mer nedpå utgave – og med gitarsolo.

– Alle versjonene er fine. Det er en stor ære at den er brukt av så mange, men nå kommer min versjon.

Frode Alnæs slipper dessuten løs 10 nyskrevne julesanger, der han står for musikken og bidragene på tekstsiden er fra blant andre Ingvar Hovland, kona Kristin Dæhlie og Hilde Norbakken – som også har arrangert låtene for det Alnæs har døpt til Julekoret.

– En stemning

Det er seks dyktige sangere som blir å høre i juleselskap med Alnæs på platen, nærmere bestemt Pål Rake, Hilde Nordbakken, Åshild Mundal, Hildegunn Garnes Reigstad, Lewi Bergrud og Karin Okkenhaug. Han tok dem med til et tidligere bedehus i Grimstad for å spille inn sine julesanger. Og hvordan er en julesang à la Frode Alnæs?

– Julesanger er en form som kan vris og vrenges på. For meg er det en stemning en tar med seg. Jeg liker vakre melodier med humor. Det er meg, smiler han skjevt og bedyrer han er «dødsseriøs» også i tillegg til å være den velkjente joviale. Derfor sier han sangene har «både skarpe kanter og lunhet».

– Hele mennesket må med, og jeg laget låter som passet inn i denne julestemningen.

En av de nye julesangene er for eksempel «Julesalme ved havet», der alle seks stemmene i Julekoret er å høre. Selv er Frode Alnæs solist på gitar. For selv om han synger på noen av låtene, er konseptet for platen nettopp at den er laget for et kor.

Med på juleturneen tar han med seg et annet knippe medmusikanter, der Karin Okkenhaug og Hilde Norbakken, som medvirket på platen, blir å høre sammen med Torun Eriksen, Hermund Nygård og Guro von Germeten.