Nils Petter Molvær har sammen med Peter Brötzmann vunnet en gjev, europeisk musikk for musikken de komponerte til Østerrikes Oscar-bidrag «Great Freedom».
Foto
Heiko Junge / NTB

Nils Petter Molvær vinner europeisk filmpris for musikken til Østerrikes Oscar-bidrag

Publisert: 16. november 2021 kl 10.55
Oppdatert: 16. november 2021 kl 10.55

Nils Petter Molvær komponerte sammen med den tyske frijazzsaksofonisten Peter Brötzmann musikk til fengselsdramaet «Great Freedom». Det vanker det en European Film Award for.

Det europeiske filmakademiet offentliggjorde tirsdag åtte vinnere av fagpriskategorier som film, klipp, produksjonsdesign, kostymer, makeup og hår, originalmusikk, lyd og visuelle effekter.

Og to av vinnerne er helt eller delvis norske. Molvær og Brötzmann vant pris i klassen for beste europeiske originalmusikk, for musikken de skapte til «Great Freedom» – som tar for seg forfølgelsen av homofile i etterkrigstidens Tyskland. Filmen er Østerrikes Oscar-bidrag og vant også juryprisen i Un Certain Regard-kategorien i Cannes.

Den europeiske filmjuryen mener at «den sparsomme og dristige filmmusikken tar deg til flere tiår, til steder og kantene av en sjelden kinoopplevelse i kontakt med musikken», og kaller den «en elegant, men oppmuntrende feiring av fri improvisasjon og opprør, jazz, spenst og solidaritet».

Pris til «De uskyldige» 

I Cannes var også Eskil Vogts film «De uskyldige» tatt ut til Un Certain Regard. Nå vinner den norske filmen en European Film Award for beste europeiske lyd. Det er lyddesignerne Gisle Tveito og Gustaf Berger som prises for sin «enkle, men likevel unike, lyddesign som øker spenningen og hjemsøker publikum, som blir holdt på kanten av stolsetene».

Prisene deles ut under European Film Awards i Berlin 11. desember.