MusikkPlot

Benedicte Maurseth vant Nordic Music Prize med lydportrett av Hardangervidda

For første gang siden 2018 ble det en norsk vinner av Nordic Music Prize, som deles ut under by: Larm.

Publisert Sist oppdatert

Vinneralbumet ble folkemusikeren Benedicte Maurseths særegne utgivelse «Hárr» – som er det norrøne navnet på Hårteigen, et av Hardangerviddas høyeste fjell.

For det er Hardangervidda som Maurseth manet frem på platen – med hjelp av hardingfele, heilo, reinsdyrbjeller og opptak av sin egen veidemann og tamreingjeter av en tippoldefar. Samt musikere som Mats Eilertsen, Håkon Mørch Stene, Rolf-Erik Nystrøm, Jørgen Trææn på elektronikk og Stein Urheim på blant annet langeleik.

– Å veve sammen norsk tradisjonsmusikk med fremsynte, futuristiske utskeielser kan virke som en umulig oppgave, men Benedicte Maurseth får det til å funke som fjell. Man må bare måpe av de musikalske landskapsmaleriene som preger hele «Hárr», uttaler Erik Egenes i by:Larm ifølge Dagsavisen.

Foto Benedicte Maurseth har vakt internasjonal oppmerksomhet med sitt lydportrett av Hardangervidda. Foto: Øystein Haara

Selv forklarte Maurseth at hun ikke følte noen motsetning mellom å være folkemusiker eller samtidsmusiker da NTB intervjuet henne ved albumslipp:

– Noen har veldig behov for å kategorisere. Men når det kommer til rollen som utøver, så er man del av en levende folkemusikktradisjon som er i bevegelse – i en konstant utvikling. Da kan man ikke si at man ikke hører til i samtiden, sier Maurseth, som vokste opp i Eidfjord på Maurset – som hun kaller «siste garden før nasjonalparken».

Da Hardanger Musikkfest ville ha henne til å komponere et bestillingsverk i 2019, ga temaet seg selv: Fjellet. Som er et veldig nært tema for henne.

– Jeg har gått enormt mye i fjellet. Jeg ville minne folk på at fjellet ikke er til for oss mennesker alene og vår trang til å bevege oss, sanke, høste. Det er andre som rører seg der oppe også. Der kommer økosofien inn – at vi lever i et samspill, der vi er avhengig av hverandre. Det ser vi ekstremt tydelig i klimakrisen som kommer så brutalt mot oss. Vi er avhengig av hverandre og må finne et samspill heller enn å fortsette å ture frem.

Tidligere vinnere av Nordic Music Prize er blant andre Robyn, Jenny Hval, Susanne Sundfør og Jónsi fra Sigur Rós.

Powered by Labrador CMS