MusikkPlot

Julie Alapnes slipper første smakebit fra nytt album.

– En knyttneve av en låt som røsker tak i deg fra første stund

Det nordnorske stjerneskuddet Julie Alapnes har de siste årene reist rundt i verden med musikken sin og utviklet en særegen tone og stil – nå er hun klar for å følge opp den kritikerroste debuten.

Publisert Sist oppdatert

«En artist for fremtiden», har blant annet Aftenposten skrevet om Julie Alapnes, som slapp sitt kritikerroste debutalbum «Julietnorth» i 2018.

Nå er hun snart klar med oppfølgeren, og i den forbindelse slippes den første smakebiten fra det i form av låten «Leven», en låt hun har laget sammen med mannen sin, Halvard Rundberg, blant annet kjent fra Violet Road.

Den lever på alle måter opp til navnet sitt:

– Det er liksom en knyttneve av en låt som røsker tak i deg fra første stund. Singelen er en instrumental spilt inn i Kysten Studio i Tromsø, forteller hun.

I tillegg til Alapnes på fele, hører man Petter Carlsen (Pil & Bue, Anathema (UK), Tim Christensen (DK), Marillion (UK) m.fl.) på barytongitar, Aleksander Kostopoulos (Mari Boine, Moddi, Loreen, Nils Petter Molvær, m.fl) på trommer og Halvard Rundberg (Violet Road) på kassegitar.

– Kan ta med seg ut i sommernatta

Hun omtaler låten som en musikalsk beskrivelse av våkenetter av ulike slag.

– Her i nord har vi midnattssola som kiler oss under armene i sommerhalvåret og gjør det uinteressant å finne senga. I perioder av livet er det kanskje bobler og brus som gjør at du ikke kommer deg i seng. Eller, som i vårt tilfelle, så er det babyen din som holder deg oppe på natta, sier hun, og legger til:

– Det er vel uansett noe sant i at du ikkje skal sova bort sumarnatta? «Leven» gir deg i hvert fall en god grunn til å holde deg våken, og jeg ser for meg at dette er en låt man kan ta med seg ut i sommernatta.

Råere og tyngre

Den kommende platen har fått tittelen «Helleristning» og slippes i oktober på Ta:lik Records.

– Vi har videreført en del av uttrykket fra den første plata, men lyden av det kommende albumet er enda råere og tyngre enn debuten. Jeg elsker det litt «gritty» og til tider nesten bråkete uttrykket.

Foto Julie Alapnes er aktuell med ny musikk. Foto: Julie Pike

Albumet inneholder en del instrumentale låter, men også mange flere sanger med tekst og vokal enn hun har dristet seg ut på før, forteller hun.

– Lisa Skoglund har skrevet en tekst etter inngående samtaler med meg om store og små aspekter ved livet, og dette resulterte i en låt om bryllupet til meg og Halvard.

– Petter Carlsen i bandet har skrevet tekst til en låt som jeg har tonesatt, og han har også bidratt med en låt hvor han har skrevet både tekst og melodi. I tillegg til dette har jeg også tonesatt et dikt av forfatter Lars Berg fra Kvaløya i Troms som heter Der ligg ei stø.

Er det noe spesielt som har inspirert deg eller vært viktig i arbeidet med den nye musikken?

– Komposisjonene til dette albumet har blitt til på min vanlige, meget impulsive metode; mobil og opptaksfunksjon. Musikken bare bobler til overflaten, og jeg vet aldri når det kommer en ny melodi. Derfor gjelder det å ha opptakeren klar og dokumentere idéen slik at den ikke går i glemmeboka før jeg har tid til å sette meg ned å jobbe den ut.

– Jeg er i skrivende stund på opptak nummer 1003 på mobilen min, og innspillingsappen er nesten ikke operativ på grunn av overbelastning. Det er ikke en metode jeg vil anbefale, men det har jo tross alt ført til ei ny plate.

Flere opptredener planlagt

Alapnes har den siste tiden vekket oppmerksomhet med sine konserter, blant annet på by:Larm, Tønderfestivalen i Danmark og Celtic Connections i Glasgow, og nå venter flere live-opptredener.

Først Steinkjerfestivalen 24. juni.

– Vi har også noen veldig kule konserter som ennå ikke er annonsert, og jeg kan derfor ikke si mer om det før festivalene har gått ut med det. Men det blir rått! Jeg skal også spille på folkemusikkfestivalen Kalottspel i august, i tillegg til en del eventer sammen med Violet Road. Våren 2023 skal vi peise på med stor turné!

Powered by Labrador CMS