Marie Ulven, også kjent som girl in red.
Foto

Gitte Johannessen / NTB

Girl in red skriver Spellemann-historie: Nominert til rekordmange priser

Publisert: 11. februar 2022 kl 13.07
Oppdatert: 11. februar 2022 kl 14.29

Marie Ulven Ringheim, verdensberømt som girl in red, er nominert til utrolige syv Spellemannpriser. – Ganske fucking kult, lyder hennes kommentar.

Så mange har ingen artist noensinne vært i nærheten av å oppnå i Spellemanns-historien. Den forrige rekordholderen i antall nominasjoner var Lene Marlin. I 1999 – samme år som Marie Ulven ble født – ble Marlin nominert til fem Spellemannpriser.

Girl in red har gått Spellemann-gradene: I 2019 var hun nominert i klassen for årets gjennombrudd og Gramo-stipend, og i 2020 vant hun den gjeve harpen som årets internasjonale suksess. For 2021 er hun nominert syv ganger over hele spekteret. Det er også muligheter for å bli kåret til Årets spellemann – en vandrepris som deles ut til en artist som har «utmerket seg særskilt i året som har gått».

De syv nominasjonene fordeler seg slik: Albumet «If I can make it go quiet» er nominert i klassen for alternativ pop/rock, og det har gitt henne nominasjoner som både årets låtskriver og tekstforfatter. Det er også nominert i den nye kategorien årets utgivelse, og sammen med Matias Telléz har Marie Ulven også kapret en nominasjon som årets produsent for debutplaten.

De to siste nominasjonene er i kategorien for årets låt med «Serotonin» og årets musikkvideo, der Thea Hvistendahl – kjent for Karpe-dokumentaren «Adjø Montebello» – er nominert for videoen til girl in reds «Body & Mind».

– Svært glad

Girl in red, som leste opp nominasjonene til elektronikakampanjen på NRKs Spellemann-offentliggjøring fredag, uttrykker stor glede over sine egne rekordnominasjoner.

– Jeg virkelig elsker dette albumet og jeg har jobbet utrolig hardt med det. Å få denne anerkjennelsen i alle disse kategoriene er ganske fucking kult. Å inneha den nye rekorden for flest nominasjoner i historien er helt vanvittig. Jeg er utrolig spent, og har egentlig ingenting fancy å si enn at dette er utrolig kult og at jeg er veldig, veldig glad, lyder det uttalelsen fra Marie Ulven – som fyller 23 år neste uke.

Da girl in red slapp «If I can make it go quiet» i april i fjor, sa hun til NTB at hun var svært stolt av albumet, som hun var medprodusent for og «hørte masse på». At sangene er så varierte, mente hun viste at hun er en produsent som «kan skrive innenfor flere sjangre».

Nå venter USA på girl in red, som skal starte turneen over dammen 8. mars i Nashville. Til sommeren står festivaler som Øya og Pstereo for tur. Spellemann-gallaen sendes 22. april på NRK1. Ifølge girl in reds turnéplan står hun da på scenen i Phoenix, Arizona på en for lengst utsolgt konsert.

Flere med flere sjanser

I de 49 årene som Spellemann har vært arrangert, har det aldri vært så mange som har meldt seg på i håp om å bli nominert. 206 musikkbransjefolk har valgt ut det som endte opp som 107 nominerte i 26 kategorier.

Også et knippe andre artister har flerfoldige sjanser til en gjev harpe. Folkefavorittene i Hagle er blant de artistene som høster tre nominasjoner – en av dem i den nye Spellemann-kategorien kalt festmusikk for sin samlede fjorårsproduksjon. Duoen er også nominert for årets låt med «Ærmen i kærmen», og som årets gjennombrudd og Gramo-stipend.

Tre nominasjoner har også Stig Brenner, som med «Hvite duer, sort magi» nomineres både i Rnb/soul-kategorien, som årets låtskriver og i den nye kategorien årets utgivelse. I de to sistnevnte vil Brenner kappes med Gabrielle, som har sin tredje nominasjon i popklassen med albumet «Klipp meg i ti og lim meg sammen».

I årets utgivelse-klassen vil disse to så møte Ola Kvernberg, nominert for «Steamdome II: The Hypogean», som også plukker opp en nominasjon i alternativ pop/rock-klassen.

Også Daniela Reyes har to nominasjoner, der hun med debutalbumet «Engangsdager» har sjanse både i visepopkategorien og som årets tekstforfatter. Saksofonisten Bendik Giske er spellemannominert i åpen klasse for albumet «Cracks» og som årets internasjonale suksess – der han møter Kid Laroi/ «Stay»-produsenten Cashmere Cat, som dessuten er nominert som årets produsent.

To for to plater

To artister er nominert for to ulike utgivelser: Det er Lars Saabye Christensen, nominert i bluesklassen med Norsk Utflukt og albumet «Heder & verdighet» og som tekstforfatter på «Et snev av evig», platen han laget med Maj Britt Andersen og Geir Holmsen.

Hedvig Mollestad er nominert i rockeklassen med trioen sin for «Ding Dong. You're Dead», og i åpen klasse for «Tempest Revisited».

Og mens countryrockveteranene i Hellbillies selv bare har én Spellemann-nominasjon, i countryklassen for «Blå dag», kan de notere seg at unge Emma Steinbakken er nominert i årets låt-klassen med sin «Rådebank»-versjon av bandets «Jeg glemmer deg aldri».

En som har mer erfaring enn de fleste i Spellemann-sirkuset er Erlend Ropstad. Med årets nominasjon i rockeklassen for «Da himmelen brant var alle hunder stille» er kritikerroste Ropstad nominert for åttende gang siden 2013 – uten å ha vunnet en eneste harpe.