MusikkPlot

Isak Danielson har popup-konsert på Operaen 28. april.

– Kjærlighet er veldig sårt iblant

– Det er kjærlighetssorgen som inspirerer meg. Jeg graver meg ned i den følelsen, sier den svenske artisten.

Publisert Sist oppdatert

Isak Danielson, som slo gjennom i X Factor Sverige, har møtt på både opp- og nedturer i løpet av sin åtteårige karriere. Danielsons mantra er at reisen er målet, bestrebelsen er hensikten og suksess er tragedie. Disse visdomsordene har han måttet følge fra debuten, gjennom tapet av kjendisstatusen og nå i comebacket.

Med flere nye singler og det flunkende nye albumet, «King of a Tragedy», er han nå på en intimturné i Europa. Torsdag 28. april har han et popup-show på Operaen i Oslo.

Samarbeid med Grammy-nominert produsent

Det nye albumet preges av mørke discomelodier og såre, ektefølte ballader som omhandler kjærlighet og sorg. Grandiøst er et ord sangeren bruker for å beskrive sitt fjerde album.

– Hvordan kom albumet til liv?

– Albumet ble til litt ettersom jeg skrev. Det handlet om en relasjon som ikke gikk slik jeg hadde tenkt meg. Peter Kvint produserte albumet og skrev med meg. Det er like mye han som har formet albumet og fikk det til å låte slik det låter.

Den svenske produsenten Peter Kvint, har produsert for artister som Britney Spears og A-ha. Den ferske plata til Danielson er det første samarbeidet med Spears-produsenten.

– Skriveprosessen min er ulik, om det handler om han eller hun jeg skriver om. Så spiller jeg instrument. Man bruker alltid en sånn ‘’mode’’: i dag føler jeg meg glad, sint, rolig. Med Peter så går det alltid fort, han spiller piano også begynner jeg å synge. Selve melodien blir til på cirka 20 minutter. Så skriver vi teksten i cirka to timer.

Musikken bærer stort preg av melankoli og sorgen som er igjen etter en endt relasjon. Danielson bruker følelseslivet som en virkningsfull inspirasjonskilde for musikken.

Foto Tidligere X Factor Sverige-stjerne, Isak Danielson, er nå på promoturné i Europa. Nå kommer han til Norge. Foto: Johanna Petterson.

– Hva blir du inspirert av – både musikalsk og tekstmessig?

– Jeg må kjenne og føle noe, det er det som er viktig for meg. Det jeg synger om er ting som jeg kjenner meg igjen i, det er så autentisk som mulig, utdyper han.

– Kjærlighet er veldig sårt iblant

Soloartisten vil gjennom den nye plata minne både seg selv og fansen på at man ikke må miste seg selv.

– Kjærlighet er veldig sårt iblant, og du er ikke ensom i det. Du går gjennom en relasjon, alle de ulike stadiene og hvordan man virkelig kan bli drained i denne personen og hvor lett det er å miste seg selv. Man må holde fast ved at man er spesiell, at man er verdt veldig mye og at man ikke skal utsettes for dette.

Det er røsten hos sangere som Isak trekkes mot. Samtidig synes han det er kult med influencere og artister som har en skikkelig persona, og er uttrykningsfulle på de sosiale mediene.

– For meg handler det om dette med budskap. Det handler mye om røsten til sangeren når man hører på musikken. Jeg synes Miley Cyrus har et bra budskap. Og Stromae. Om det ikke er musikk, så i deres persona og hva de uttrykker gjennom sosiale medier.

– Kan du beskrive det nye albumet med tre ord?

– Følelser, drama og grandiositet.

– Hvordan er den kreative prosessen din, fra idé til ferdig produkt?

– Det er ulikt. Det kommer an på hvor man er i prosessen. Disse låtene skrev jeg for et år siden. Så er det en låt som kommer i juni, den skrev jeg for to måneder siden. Det kan gå ganske fort.

Graver seg ned i sorgen

I låtskrivingsprosessen tar sangeren et dypdykk i følelsene sine, for å finne fram de gode tekstene.

– Det er kjærlighetssorgen som inspirerer meg, jeg er en glad person, men jeg blir så inspirert av de sansene. Jeg kan ikke helt forklare det. Hvordan jeg gjør musikk av det, er at jeg graver meg ned i den følelsen.

– Albumet har en god del ballader. Foretrekker du å skrive ballader, eller sanger som tittelsporet?

– Ofte bruker jeg å begynne med ballader. Jeg liker best å skrive ballader. Men det endrer seg, man lærer seg mer og man blir inspirert av andre mennesker. Prosessen blir at man lærer og utvikler seg, sier han.

Tillit er svært viktig for «Broken»-sangeren. Ikke før produksjonen av det nyeste albumet, har han kjent på viktigheten som ligger i samarbeidet som foregår innenfor studioets vegger.

– Det er veldig viktig. Det er først på dette albumet jeg kjenner hvor viktig der er. Sånn er det med alt man gjør. Man trenger hverandre. Det kreves tillit og tro på hverandre. Det er veldig viktig, det handler om hvor involvert du er.

– Hender det at en låt endrer seg vesentlig etter produsenten har satt sitt preg på den?

– Ja, absolutt! Det har hendt på alle disse sangene at de har endret seg mye.

Den kommende spillejobben på Operaen er en del av Danielsons intime popup-turné. Han synes det er gøy å møte på hver av lytterne som møter opp, og at det oppstår en personlig kobling mellom han og publikum, via musikken.

Kjendisstatusen forsvant

Det var gjennom Sveriges X Factor at Isaks musikkarriere tok av, men mye har skjedd siden den gangen både personlig og med karrieren.

– Det har vært en reise som har gått opp og ned. Jeg ble liksom litt kjendis i Sverige, men så trakk jeg meg tilbake og kjendisstatusen forsvant. Det har ikke bare vært oppoverbakke. Men jeg er veldig takknemlig for den opplevelsen, for det var veldig lærerikt. Jeg hadde ikke gjort det igjen, spøker artisten.

– Det er en del skildringer av natur på det nye albumet. Blir du inspirert av den svenske naturen?

– Absolutt! Jeg elsker naturen og elsker å være ute i Gøteborgs skjærgård og i skogen. Jeg var i Oslo og spilte en gang, det var jævlig fin natur der.

Danielson er godt i gang med turnéen, og har allerede spilt i flere land. Til sommeren har han flere spillinger rundt om i Sverige, og han håper på å få gi seg ut på en større Europa-turné til høsten, eller neste vår.

– Så skal jeg fortsette med å skrive neste album, avslutter artisten.

Powered by Labrador CMS