Norske The Carburetors i aksjon unde Norway Rock-festivalen i Kvinesdal.
Foto
Trygve Sveen / Norway Rock Live

Lønnsnedgang i festivalbransjen

Publisert: 4. januar 2022 kl 11.28
Oppdatert: 4. januar 2022 kl 11.31

To av tre festivalledere gikk ned i lønn i 2020. Nå frykter bransjen kompetanseflukt.

Det har vært mye snakk om kompetanseflukt under pandemien. En undersøkelse gjennomført av Bransjeforeningen for sceneteknisk produksjon viste at nesten 20 prosent av deres fast ansatte medlemmer hadde sluttet under pandemien.

Festivalbransjen har også møtt på store utfordringer, noe festivallederne, ifølge Klassekampen, har fått merke. Tall de har sett på viser at to tredjedeler av festivallederne har opplevd lønnsnedgang. I gjennomsnitt har disse gått ned 33 prosent i lønn.

Ifølge styreleder Kjell Sagen Berg er pandemien årsaken til at daglig leder i trondheimsfestivalen Pstereo nesten halverte lønna i 2020, og endte med å få utbetalt 337.000 kroner.

– Både daglig leder og festivalleder har hatt svært redusert stillingsandel under pandemien, sier han til Klassekampen, og tilføyer at festivalen også har måtte permittere andre ansatte.

Geir Ove Melby, styreleder i Countryfestivalen i Skjåk, deler oppfatningen om at pandemien har skyld i lønnsnedgangen:

– For vår del, som bare har ett arrangement, er det sånn at når inntektene går ned, må utgiftene også ned.

Ikke overrasket

Daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, er ikke overrasket over at Klassekampens tall viser nedgang i lønna til festivallederne. Vedvarende lønnsnedgang kan avle nye problemer på sikt, sier hun.

– Kompetanseflukten er noe av det vi bekymrer oss mest for, og at det skal bli altfor krevende å være i denne bransjen, som i utgangspunktet er ganske krevende, sier hun til avisa.