MusikkPlot

Cato Strøm kan skilte med lang og tro tjeneste når han snart går over i pensjonistenes rekker.

Nesten 40 år i opphavernes tjeneste – nå går Cato Strøm av med pensjon

– Få, om noen, i Norge har bidratt så mye til norsk musikkliv, sier styreleder i Tono.

Publisert Sist oppdatert

Strøm begynte som juridisk rådgiver i Tono allerede i januar 1983. I 1986 fikk han stillingen som underdirektør og juridisk ansvarlig, og i 1989 overtok han posten som administrerende direktør.

– Det ble nesten 40 intense, spennende, omveltende og morsomme år i opphavernes tjeneste, sier Strøm, som fyller 70 år i juni, via hjemmesiden.

I Strøms første år som administrerende direktør omsatte selskapet for 68,1 millioner kroner. I 2020 var dette økt til 712,4 millioner kroner. Tallene for 2021 offentliggjøres om få uker.

– Det har vært et privilegium og en glede, sammen med fantastiske kolleger, å se Tono vokse til å bli et av de mest inntektsbringende og kostnadseffektive kollektive forvaltningsselskapene i verden. Et ettertraktet repertoar, god lovgivning og gode strategiske organisatoriske valg gjør at vi som selskap er der vi er i dag, sier Strøm videre – og legger til:

– Vi har dessuten klart oss bedre gjennom to år med pandemi enn de fleste andre kollektive forvaltningsselskaper i verden, ikke minst takket tålmodige opphavere, et solid lovgrunnlag og en fantastisk dugnadsånd.

Har ledet Tono gjennom store skifter

– Få, om noen, i Norge har bidratt så mye til norsk musikkliv, for norske komponister, låtskrivere, musikktekstforfattere og musikkforlag som det Cato Strøm har gjort i løpet av 33 år som administrerende direktør i Tono, sier Jørgen Karlstrøm, styreleder i Tono, og legger til:

– Utviklingen de siste 30 år har vært enorm og preget av store skifter i både teknologi, musikkbruk, og lisensieringsformer. Strøm har ledet Tono gjennom alle disse skiftene, og ikke minst igjennom de to siste, og svært utfordrende, årene med pandemi.

Arbeidet med å finne ny administrerende direktør er i gang.

– Nå står norsk musikkliv foran en gjenoppstart etter pandemien samtidig som endringstakten i de ulike markedene øker. Styret vil nå legge opp til et bredt søk for å finne den riktige kandidaten som skal lede Tono de neste årene, sier Karlstrøm.

Tono ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt. Tono gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere.

Powered by Labrador CMS