MusikkPlot

Erling Aksdal ved jazzlinja på NTNU mottar den aller første Jazzprisen, for sitt lange arbeid som pedagog, jazzformidler og gehørlærer.

Ny musikkpris lansert: – Ønskelig at utøverne skal få samme anerkjennelse som de har internasjonalt

I dag ble en ny, norsk musikkpris offentliggjort – og første pris delt ut. – Norsk jazz setter avtrykk internasjonalt, nå er det på tide at jazznasjonen samles til feiring.

Publisert Sist oppdatert

Det som skal bli en årlig prisutdeling for norsk jazzmusikk ble offentliggjort tirsdag med utdelingen av den aller første prisen.

Jazzprisen er et initiativ for å hedre, samle og formidle det brede blomstrende musikklivet jazzen omfatter. Det er ønskelig at jazzutøvere her til lands, skal få samme anerkjennelse som de har internasjonalt. Lokalt og nasjonalt skal Jazzprisen oppmuntre til aktivitet, bygge miljø og støtte positive tilvekster, som det også er behov for akkurat nå.

Det sier Roy Jahrn Holtan, fagansvarlig i Norsk Jazzforum.

Foto Roy Jahrn Holtan i Norsk Jazzforum. Foto: Norsk Jazzforum

Han forteller at de henter inspirasjon fra Danish Music Awards Jazz og P2 Jazzkatten i Sverige, som har lyktes med å kringkaste jazz bredt.

–De har ulike modeller i samarbeid med TV og radio, og deler gledelig sine erfaringer. I dag lanseres også NRK som mediepartner for Jazzprisen, så blir det spennende å se hvilken form det tar i Norge, Skien 2023.

Vil vandre hvert år

Jazzprisen skal arrangeres for første gang 14. til 16. april neste år.

– Vi har lagt opp til at Jazzprisen vandrer hvert annet år, i samspill med lokale klubber, festivaler og de regionale jazzsentrene, forteller Jahrn Holtan.

Først ut er Skien, der Skiensjazzdraget og Sørnorsk jazzsenter er medarrangører.

– Prisutdelingen sammenfaller med Norsk jazzforums landsmøtehelg, i disse årene, hvor store deler av feltet samles. Nasjonal jazzscene Victoria vil være partner i årene det ikke er landsmøte, hvilket styrker vårt felles oppdrag og eierskapet i jazzfeltet nasjonalt, sier han.

Prosjektet har sitt utspring i Buddy-prisen, som er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet siden 50-tallet. Den vil i likhet med prisene Årets jazzklubb og Storbandprisen innlemmes i Jazzprisen sammen med nye kategorier for flere foran på, bak og rundt scenen.

Flere kategorier vil offentliggjøres i forbindelse med nominasjonsprosessen til høsten.

– Levende musikk og utgivelser vil prege programmet, men det vil ikke deles ut priser for enkeltutgivelser og enkelopplevelser på samme måte som i andre prisutdelinger, forteller Jahrn Holtan.

– Jeg grein da jeg kom inn hit og jeg griner nå

Kunngjøringen av prisen ble markert i dag med utdelingen av den første hedersprisen til Erling Aksdal.

– I dag har vi gleden av å dele ut den første Norsk jazzforums Hederspris til Erling Aksdal, faglig leder for Jazzlinja på NTNU, som gjennom mange tiår har spilt en betydningsfull rolle i jazz-Norge som pedagog, organisator og musiker.

Foto Vinner av hedersprisen, Erling Aksdal, og styreleder i Norsk Jazzforum, Ingrid Brattset. Foto: Arne Hauge

Aksdal mottok hedersprisen i Kammersalen på Olavskvartalet campus.

– Jeg er egentlig ikke en så stor tilhenger av priser, smiler Aksdal, til latter fra studenter og nære i salen.

– Men jeg grein da jeg kom inn hit og jeg griner nå, for denne jobben har vært noe av det viktigste jeg har gjort i livet mitt, sier Aksdal til stor applaus.

– Samlende for hele jazzfeltet

Prisstatuettene, som er designet av Nick Alexander og produsert av Utoplast, ble også vist frem. Hver pris er formet som en «J», laget av komprimert og resirkulert plast, og vil være helt unik for hver vinner.

Hva håper dere at en egen jazzpris vil føre til?

– Noe av hensikten med Jazzprisen er at den virker samlende for hele jazzfeltet på tvers av landet, og at vårt felles engasjement smitter over til mulige nye publikummere utover «jazzfamilien». En prisfest er bra når den bidrar til å synliggjøre arbeid som ellers er usynlig og ukjent for mange, på en staselig og gøyal måte, sier Jahrn Holtan.

Powered by Labrador CMS