MusikkPlot

Sigrid på den britiske Reading-festivalen i fjor sommer. Hun er klar for Roskilde i år.

Roskilde med rekordstort artistslipp – lover «historisk markering»

Publisert Sist oppdatert

Roskilde kunngjorde torsdag 92 artister som blir å se på festivalscenene til sommeren. Blant dem finner vi Sigrid, Kings of Convenience og The Whitest Boy Alive.

Det er det mest omfattende artistslippet på én gang i den danske festivalens historie. Nå er man oppe i 134 navn på plakaten til sommerens utgave, med nye headlinere som Post Malone, Megan Thee Stallion, Robert Plant & Alison Krauss, som føyer seg til tidligere offentliggjorte Dua Lipa, Tyler, The Creator, Haim og St. Vincent.

Også The Strokes og The Smile – med Thom Yorke og Jonny Greenwood om bord – er Roskilde-klare.

– 2022 blir året hvor festivalen omsider kan vende tilbake med et omfattende internasjonalt musikkprogram og et hav av nye musikalske strømninger fra hele kloden, heter det i pressemeldingen.

Roskilde skulle feiret 50-årsjubileum i 2020, men ble koronaavlyst både da og i 2021. Anders Wahrén, Roskilde Festivals programsjef, lover at det blir «en historisk markering av festival nummer 50», som forventes å dra 130.000 publikummere.

– Det er fantastisk å endelig kunne offentliggjøre et musikkprogram som viser at Roskilde kan vende tilbake med et internasjonalt og fremtidsrettet program, sier han.

Artister fra 31 land og globale stilarter og sjangeruttrykk er også representert på festivalen, og omfatter blant andre den cubanske funkstjernen Cimafunk, den pakistanske neoklassiske artisten Arooj Aftab, den brasilianske gitarhelten Kiko Dinucci, maliske Fatoumata Diawara med sin miks av pop og blues og Star Feminine Band fra Benin – som består av jenter i alderen 10 til 17 år som synger om kvinnelig omskjæring, likestilling og kvinnelig empowerment på seks forskjellige språk.

– Vi har gjort alt vi kan for å få så mange ulike strømninger og uttrykk fra hele verden med i årets festivalprogram. Vi sier stolt at vi har brakt verden sammen etter pandemien, og musikken har her en helt avgjørende rolle. Det globale perspektivet til festivalen handler også om å avspeile de kulturelle og politiske dagsordener som antirasisme, LGBTQ-rettigheter og ytringsfrihet.

Men den tradisjonsrike festivalen lover også at det blir rom for nykommere på festivalplakaten når de siste artistene får plass i løpet av våren.

– Det har vært vanskelig for de unge artistene å få posisjonert seg i koronatiden. Derfor vil vi bruke våren på å dra ut for å oppleve de aller nyeste strømninger på danske konsertscener, så enda flere av de helt duggfriske og debuterende musikerne i 2022 kan finne veien til årets festival, avrunder programsjefen.

Powered by Labrador CMS