MusikkPlot

Skildrer overgangen fra ungdom til voksen på nytt album

Med «Tre leiligheta seinere» er indiepop-artisten Lamark tilbake med nye melodier og historiefortellinger. Albumet skildrer overgangen fra ungdom til voksen, hvor utflytting og innflytting brukes som både bokstavelige, men også symbolske metaforer på reisen.

Publisert Sist oppdatert

Med albumet «Tre leiligheta seinere» er indiepop-artisten Lamark tilbake med nye melodier og historiefortellinger. Albumet skildrer overgangen fra ungdom til voksen, hvor utflytting og innflytting brukes som både bokstavelige, men også symbolske metaforer på reisen.

Den nye musikken tar for seg store temaer man møter på, jo mer voksen man blir. Som boligpolitikk og alt som flytting innebærer. Samtidig møter vi på sanger om kjærlighet, og om det å finne ut hvem man skal være.

Det er jo veldig spennende og fint å kunne vise frem det som jeg har jobbet med lenge, sier musikeren.

Var tom for energi

Det hele begynte ved at han skrev store mengder tekster for seg selv. Han innrømmer at etter det forrige plateslippet, følte han seg helt tom for energi. Imidlertid hadde han et behov for å skrive. Lamark trengte å få det han hadde på hjertet ut på papir. Med dette genererte han mye tekst som han egentlig ikke hadde planer om å gi ut.

– Hva var inspirasjonen bak denne plata?

– Den skal speile en utvikling som jeg tror mange har når man er i overgangen fra ung til voksen, og har flyttet mye rundt. Disse leilighetene skal representere noe fysisk som reisen fra Bergen til Oslo, men det kan også være mentalt. Man prøver å finne ut hvem man skal være, sier han.

Lamark forteller at låta «Tre leiligheta seinere» kom ut fra det øyeblikket når man flytter ut av en leilighet, når leiligheten står helt tom og man går inn en siste gang. Da er det en klang i rommet, beretter Lamark. Han sier denne klangen og leiligheten inneholder mange bilder. Samtidig møter du på samme klang når du entrer den nye leiligheten, men det er en helt annen greie.

Må ta notater på fest

Lamark kan ta mange små notater dersom noen sier noe bra, eller om han går på gata og ser noe. Det er viktig å ta notater i øyeblikket. Musikeren innrømmer at han ofte er på fest eller konsert og må late som om han skriver en sms, mens han egentlig noterer noe.

– Kan du beskrive det nye albumet med tre ord?

– Prøvende, hipt og deilig.

– Hva er din favorittlinje fra albumet?

– Det første som slo meg er «Leken er over, kom fram leken er over».

Denne linjen er fra låta «Gjemsel» som betyr mye for Lamark. Han beskriver den som ekstra sår. Imidlertid var det ikke den låta han hadde mest behov for å fremme, men det var den musikeren var mest spent på, på grunn av det personlige innholdet.

For å finne inspirasjon bruker Lamark å gå tur imens han høres på podkast. Han finner også inspirasjon i kunst og film, spesielt i filmene til Dag Johan Haugerud. Han blir også inspirert av musikk.

– Hvor viktig er det for deg å formidle et budskap med musikken din?

– Veldig viktig. Men jeg sitter ikke og prøver å formidle et moralsk eller politisk budskap. I musikken handler det om å si noe som er sant på et annet nivå. Det må føles sant, forklarer Lamark.

I rollen som lytter og publikum har musikeren erfart at ting som kommer fra en annens hjerte, kan resonnere godt med hjertet hans. Lamark håper med den nye plata, at han har laget musikk som kan resonnere med andre. Han forteller at budskapet formidler tidsånden til en viss grad. For eksempel det med å flytte inn og ut av leiligheter. På den ene siden er det en ganske personlig, men så kommer det også subtil kritikk av kapitalismen. Med denne kritikken i mente trekker Lamark fram låta «Boligdrømmen».

– Vi har jo et boligmarked som er helt over styr, sier han.

Han synes artister som Håkan Hellström, som har en slags inderlighet og en særegen måte å opptre på, er flink til å formidle budskap. Han trekker også fram Devendra Banhart og den norske rapperen Klish, som han sier er undervurdert.

I produksjonen av den ferske plata, har Lamark hatt Andreas Kase og Eirik Marinius Sandvik med i studio. Han innrømmer at om han ikke hadde funnet dem, ville det nok vært vanskelig å lage albumet.

– De forgyller det jeg allerede har, det har vært som når du har et Pokémon-kort så har du det Glins-kortet, låta er Pikachu og produsenten er Glins, ler musikeren.

– Hva liker du best med å flytte?

– Det kan være litt gøy når man har satt sofaen utenfor, så kan man sitte i sofaen på gata. Det er fint å bo nye steder se nye ting og oppleve nye ting, sier Lamark.

Nerver og angst

– Hva misliker du mest med å flytte?

– Generelt har jeg noen nevroser og mine psykiske problemer kommer fram i formen av praktiske bekymringer, som kan føre til veldig mye nerver og angst. Sånn er det ofte med turnéplanlegging òg. Ingen synes vel det er digg å flytte, sier han.

Det er en viktig grunn til å holde på med musikk, at vi kan stå i et rom og dele øyeblikket som en låt kan være

Med den nye plata, kommer også flere spillejobber. Førstkommende er fredag 13. Mai, når han skal spille på konsertscenen John Dee. Like etter følger konserter i Bergen, Tromsø og Ålesund – for å nevne noen.

– Det er så lenge siden at jeg har glemt litt hvordan det var. Det er en viktig grunn til å holde på med musikk, at vi kan stå i et rom og dele øyeblikket som en låt kan være, sier musikeren.

Lengre turné

Han har booket en mer langvarig turné for plata denne gangen. Tidligere har han hatt rundt fem konserter i forbindelse med plateslipp. Han innrømmer at det er etter den femte konserten han har følt ting var på plass. Nå får han muligheten til å få varmet opp maskineriet. Han tar spillingene på det aller største alvor, og det er viktig for han at publikum får det de vil ha.

– De skal ha valuta for pengene. Det skal ikke være kjedelig, sier han.

Powered by Labrador CMS