Foto

Elias Akselsen gir ut musikk med Stian Carstensen og Ola Kværnberg. Foto: Nina Djærff.

Taterviser fra stjernelag

Publisert: 22. september 2022 kl 08.47
Oppdatert: 22. september 2022 kl 08.50

­Akselsen (74) er av den eldste generasjonen som husker og kjente det «ekte» taterlivet, og er i dag den fremste representanten for romanifolkets/taternes musikalske arv.

«Mustalainen» er første singel fra det kommende albumet «Horta», og er en vise som virkelig fanger essensen av taterfolkets sorger, både musikalsk og tekstlig. Den vakre og ektefølte stemmen til Akselsen, det nydelige felespillet til Ola Kvernberg sammen med trekkspilltoner fra en av Norges beste trekkspillere, Stian Carstensen resulterer i ekte musikalsk magi. 

«Mustalainen» er en ungarsk folkemelodi, som har blitt gjort mange ganger i forskjellige versjoner på tvers av Europa – en sang som har bevegd seg rundt med europeiske tatere og romfolk. Selve ordet Mustalainen blir direkte oversatt til «den svarte» eller «sigøyneren». I Norge er sangen også kjent under navnene «Hjemløs» og «Fattiggutten». 

Bakgrunnen for prosjektet «Horta» bunner i et ønske og et behov for å bevare, videreføre og tilgjengeliggjøre taternes rike, men dels skjulte kulturarv. Tatere var spillemenn, som tok med seg musikken på reise. I den omreisende livsstilen betydde musikken mye. Familiene sang på sletter og leirplasser, rundt leirbål og i lune viker langs kysten. Med sin sårbare klang og unike formidlingsevne, tilhører Elias Akselsen den siste generasjonen tatere som husker og kan fortelle om det gamle, eller ekte, taterlivet. 

Akselsen, Kvernberg og Carstensen har sammen spilt inn ni kjente og ukjente taterlåter i ny drakt. Et unikt samarbeid mellom tre utøvere som kommer fra ganske ulike tradisjoner, noe som har tilført gamle tatervisene noe nytt og unikt. Tre stemmer fra tre generasjoner tatere møtes på albumet – med gjesteartister Anita Kleppe og Sara Wilhelmsen. 

Sammen bevarer disse prominente musikerne norsk kulturhistorie på en autentisk utgivelse, som treffer bredt og med et samtidig nyskapende musikalsk uttrykk. 

Albumet «Horta» kommer 21. oktober og releasekonserten blir i Kulturkirken Jakob 24. oktober.