MusikkPlot

Til skogs med Odd Nordstoga

Odd Nordstoga går med faste kliv innover en skogsbilvei mens han snakker om ny musikk preget av skog på flere måter.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken er prosaisk nok, forklarer han:

– l mitt privatliv er vi jo plutselig blitt eiere av et slikt småbruk i Trysil. Når man plutselig får en slik eiendom å forvalte og ta vare på, så må en være der litt og passe på det, sier Odd Nordstoga om hvordan ideen til «Inn i skogen» kom til.

– Det er ikke her jeg kommer fra, det er en helt annen plass i landet enn jeg kommer fra og alle forbinder meg med. Jeg tenkte at dette kunne jeg bruke til noe – det er litt nytt. Du bruker jo det rundt deg i livet til å lage låter og musikk. Det gjør iallfall jeg. Det var en ny ting, som jeg fikk inn i livet og som jeg måtte prøve å bake inn i verktøykassa mi som låtskriver.

Foto Odd Nordstoga lot en skitur inspirere en av låtene, det han kaller en slags oppdatert nyversjon av Margrethe Munthes «Jeg snører min sekk, jeg spenner mine ski». – I to timer gikk jeg rundt, en ganske lang tur, og forsket på hva slags ord som gjenspeilte de ulike lydene i skigangingen – det asymmetriske treskeverket du er når du går på ski. Den handler ikke om noe høyt eller dypt eller alvorlig, men jeg er ganske fornøyd med den likevel. Foto: Ignat Wiig / Universal

Han kom med en sleivuttalelse til manageren da han hadde laget den første låten til platen. «Alt slik det var laga» kom som singel i januar, etter å ha vært å høre i NRK-serien «Fotobonden», og handlet om å gå inn i en skog og gjøre sine refleksjoner.

– På spøk sa jeg «jeg føler jeg er inne på et spor her nå», og foreslo jeg kunne gjennomføre et helt plateprosjekt som vi kalte «Inn i skogen». Men så ble det bare slik, sier han, tilsynelatende noe forundret.

Spart milliarder

Han smiler litt skrått og tilstår gjerne:

– Jeg er ikke blant de artistene som bruker minst naturmetaforer i låtene mine akkurat. For jeg synes naturen forholder seg til mennesket og sinnsstemninger på en smått fantastisk måte. Du kan bruke den til å si noe som føles sant og ekte om det å være menneske og det å leve. Og er du deprimert en dag, er det nesten lettere å forklare det med et naturfenomen enn et latinsk uttrykk fra legevitenskapen.

Han kommer inn på sangen «Godt nok». Som handler om hvor fantastisk det kan være å tenke «eg er her med deg og det er godt nok», ifølge opphavsmannen.

Foto Odd Nordstoga er tilbake med ny plate, kalt «Inn i skogen» – inspirert av at familien fikk seg småbruk. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Universal

– Det å lage ting som tilsynelatende er enkelt og lett og overfladisk, kan likevel bety noe dypere. Men jeg liker ikke å trykke det inn, det får ligge i underteksten. «Godt nok» er et godt uttrykk, jeg har tenkt å lage en sang med den tittelen i mange år, sier han og drar bakgrunnshistorien.

– I fjellene i Vinje ligger en hytte kalt Godt Nok, som ble satt opp av bonden Olav Vesaas. De bygde en fangsthytte til jakt og fiske, det var enkel standard og skulle ikke være overmåte, og da fikk den det navnet. Det uttrykket er bra. Tenk på i dag, hvor vi snakker så mye om hvordan vi «skal videre», «kun førsteplass er bra nok», og pilen skal peke oppover i hele menneskelivet, enten det er dama di, bilen din eller yrkeslivet. Mount Everest er liksom målet for alle. Jeg tror man kunne spart milliarder på utgifter til psykolog og gjort samfunnsborgerne mye lykkeligere, om kulturen vår litt oftere handlet om at det var «godt nok», sier Nordstoga:

Glad i å kose seg

Det samme gjelder det lille, gamle småbruket i Trysilskogen.

– Jeg har tenkt mye på det med denne plassen. Kona mi ville overta, den var fra hennes familie. Jeg er gemalen og nissen på lasset. Det er jo drømmen – et lite småbruk i skogen. Men det er ikke noen kjempeutsikt, det er ikke noe vann rett i nærheten. Men det er godt nok.

På Stenrud, som det heter, går han turer til fots og på ski.

– Det jeg bruker mest tid på å er å hugge og sage ved. Og på å kose meg – jeg er glad i å kose meg. God mat! Ta badstu – det er en av attraksjonene.

Foto «Inn i skogen» er innspilt hjemme hos Odd Nordstoga, og med ham selv som produsent og med musikere er Torstein Lofthus, Tor Egil Kreken, Håkon Aase, Alexander Pettersen, Sigrid Aase og David Wallumrød. Foto: Universal Music

Han har hatt noen låtskriverøkter der også, han dro opp i januar alene for å skrive. Det ble det noen skisser av. Nordstoga vil gjerne ta et forbehold om «ikke å bli fremstilt som en sånn tullete, naturromantisk fyr», før han fortsetter:

– Naturen rundt deg har et uttrykk, som en tilstand – en modus, som du kan få kunst ut av. Du forstår hvorfor kunstnerne dro til forskjellige steder for å male ulike naturuttrykk. Skogen og naturen i Trysil er tyngre, mer vidstrakt og mektig, enn Vest-Telemark som er lettere og mer åpen med sine småkoller opp mot snaufjellet. Det gir avtrykk på personligheten din, hva du vokser opp med av natur rundt deg, tror han.

Produserte selv

For første gang har Odd Nordstoga produsert hele albumet selv, etter å ha jobbet med produsent i store deler av platekarrieren.

– Det ble et dogme at jeg skulle lage den selv, hjemme i mitt hus, som fikk farge det med min egen palett. Dit kom musikerne mine. Trommelyden ble slik vi kunne få den til hjemme. Jeg har ikke flygel, men et ganske bra piano. Denne gangen var det jeg selv som avgjorde om det var bra nok eller ikke, forteller han – og trekker trådene tilbake i tid.

– Da jeg laget musikk i starten av karrieren, og gjorde «Jul i svingen», laget vi den hjemme. Og puttet Ingebjørg Bratland med mikrofon inn på soverommet til barna mine, for der var mye dyner og puter. Vi brukte det vi hadde. Som unge og nye i bransjen var vi uredde og ikke så ærbødige, litt respektløse. Det var så mye energi og moro i å bruke det en hadde sjøl.

Foto Odd Nordstoga i sitt nye, rette element. Men han tilstår at han ikke er så tøff som han trodde da han testet ut ensomheten på småbruket i Trysil. Foto: Ignat Wiig / Universal

Han ville også vokte på «Inn i skogen»-tankegangen.

– Jeg hadde en idé og en retning lydmessig. Det er mye akustisk her. Det ville jeg ta vare på – og da er det kjekt å være den eneste mannen på vakt: Da er det du som bestemmer alt!

Han synes det var en vitamininnsprøyting, og moro attpå, å jobbe på denne måten. Men så medgir han at han er litt nervøs for kritikkene.

– Hater folk denne platen, har jeg ingen å skylde på.

Turné i kjølvannet

* Odd Nordstoga legger ut på stor høstturné i kjølvannet av plateslipp.

* Den starter 20. oktober i Asker kulturhus, og fortsetter gjennom november til han avrunder i Operaen i Oslo 20. november.

Powered by Labrador CMS