MusikkPlot

Jo Sverre er ute med nytt album 2. februar. Foto: Conor Patrick.

Artisten Jo Sverre: – Jeg har våget å utfordre meg selv

Det er mer enn fem år siden artisten Jo Sverre ga ut sitt forrige album. På sin nye utgivelse «Sommå ka så skje» har han lagt vekk synthene og satser på det han kaller «upretensiøs, muntlig og direkte» musikk.

Publisert Sist oppdatert

Jo Sverre har gjort suksess med sine poplåter på sin karakteristiske rindalsdialekt. Du har helt sikkert hørt flere av låtene hans, deriblant «Ka Om», på radio i løpet av de siste årene. Han har også spilt på flere av landets største festivaler og har spilt hundrevis av konserter, både i soloformat og med sitt faste band.

Samtiden tar en prat med ham på dagen han gir ut sitt andre soloalbum, «Sommå ka så skje» 2. februar.

Det har nå gått litt over fem år siden hans første album, og de nye låtene er skrevet i denne tidsperioden. Fem av låtene er allerede gitt ut som singler, mens resten av albumet er helt ferskt.

– Pandemien bremset prosessen, så det er derfor dette har tatt tid. Når jeg lager låter, og gir ut noe, vil jeg at låtene skal spilles for folk – og det var vanskelig å få til under nedstengningen. Disse låtene er skrevet for å spilles live, sier han.

Nytt sound

På det nye albumet hører man at Jo Sverre fortsatt er glad i catchy pop og store refrenger, men en del er også forandret. Synther og andre elektroniske duppeditter har blitt stuet bort og erstattet med kassegitarer, mandoliner, strykere og munnspill. Tekstene dreier seg mye om å innse at man brått har blitt voksen, med alt dét innebærer – på godt og vondt.

– Jeg var i slutten av 20-årene da disse låtene ble skrevet, og det bærer tekstene preg av. De handler om forventningene som stilles til deg, om når du skal bli voksen. Tekstene er på en måte en tirade med glimt i øyet, som reaksjon på disse forventningene. Samtidig har jeg jo blitt voksen og har fått barn, så jeg merker at tekstene nå er mer tilbakeskuende enn de var på mitt forrige album, utdyper han.

Singelen «Hælvete» oppsummerer i så måte dette, hvor Jo Sverre blant annet synger kvast: «E så lei tå spørsmål om koss det går: Når ska du få unge og stasjonsvogn?».

Her spiller Jo Sverre

Foto

Eir-Jørgen Bue

4. februar: Stokkøya, Strandbaren
9. februar: Inderøy, Primstaven
10. februar: Ytterøya, Rampa
16. februar: Sunndalsøra, Hovshallen
17. februar: Kristiansund, Kulturfabrikken
2. mars: Levanger, Havna Scene
3. mars: Vinjeøra, Grønset Gard
9. mars: Stjørdal, Søndre kulturhjørne
10. mars: Trondheim, Dokkhuset
14. mars: Oslo, SALT

Flere konserter blir lagt til turnéplanen

Låtskriving

Jo Sverres første album bar mer preg av at han var inspirert av sine forbilder, mener han selv. Til dette albumet har han lett etter sin egen stemme – og funnet den.

– Det var en intuitiv prosess. Jeg er en gitarist som liker å leke meg med organiske instrumenter. Denne gangen har jeg lagt mer vekt på tekstene. De er mer utleverende. Jeg har våget å utfordre meg selv.

Når låtene blir til, starter han med melodiene og prøver å skrive tekster som passer. Så kaster han ball med produsent Conor Patrick.

– Hvordan vil du beskrive ditt nye sound?

– Musikken er upretensiøs, muntlig, direkte og organisk. Den er litt spellemann-basert, og noe som kan oppleves som befriende å høre på. Samtidig er det viktig å understreke at dette ikke er tidløse viser. Jeg vil kalle det organisk pop, som også låter moderne, avslutter han.

Powered by Labrador CMS