MusikkPlot

Creo-leder Hans Ole Rian.

Fikk midler til å bedre hverdagen til musikere – har brukt én million på «ingenting»

Kunstnerorganisasjonen Creo skulle bedre vilkårene for frilansmusikere. Nå er én million brukt opp, men de får ikke starte opp prosjektet likevel.

Publisert Sist oppdatert

«Creo har jobbet for å få på plass en musikerallianse i Norge i flere år. Nå skjer det», skrev Samtiden i fjor.

Da var det klart at kunstnerorganisasjonen hadde fått én million kroner til utredning og oppstart av «Musikeralliansen», med mål om å lage en plan for å gjøre livet enklere for frilansmusikere.

– Dette er et tiltak som er svært etterspurt blant mange av våre medlemmer, og vil kunne bli både et knutepunkt og et ressurssenter for norsk utøvende musikk i mange år framover, sa forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian, til Samtiden den gang.

Som en slags arbeidsgiver skulle den gi faste ansettelsesforhold og bedre levevilkår til profesjonelle frilansmusikere.

En slik ordning finnes for skuespillere og dansere i Norge, men ikke for musikere.

Et drøy år senere er én million brukt opp, planen er ferdig, men ingen vil ha den.

Det skriver NRK.

– Ulogisk

I budsjettforhandlingene på Stortinget høsten 2021 ble det enighet om en bevilgning til Norsk skuespiller- og danseallianse (SKUDA) og Musikerallianse på fem millioner kroner. Så ble det klart at Creo fikk én million til utredning.

Men da rapporten var klar og levert til Kulturdepartementet, fikk ikke Creo midler til oppstart i statsbudsjettet for 2023. De fikk heller ikke midler i det reviderte budsjettet, som nylig ble lagt frem

– Vi skjønner at det er trange tider, men dette tiltaket er noe av det viktigste vi kan starte opp på musikkfeltet spesielt nå, sier Rian til NRK.

Han legger til at det for ham blir svært ulogisk å gi én million til en utredning først, men så ikke følge opp slik at det blir oppstart av alliansen.

Kan ikke love midler

Statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Aunan Bohmann sier at de ikke kan love midler til oppstart av Musikeralliansen i fremtiden.

På spørsmål om hvorfor det har blitt brukt én million kroner på noe som ikke blir noe av, svarer han følgende:

– Regjeringen trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for vurdering, og det som ligger der nå er interessant.

Det å styrke kunstnerøkonomien og gi kulturarbeiderne bedre arbeidsvilkår er et av våre viktigste kulturpolitiske prosjekt, sier han til NRK.

Powered by Labrador CMS