MusikkPlot

Pil & Bue er ute med nytt album. Foto: Carl Christian Lein Størmer.

Filosoferende hardrock fra Pil & Bue

På tungt, melankolsk, men også håpefullt vis har Pil & Bue laget et album de dediserer til alle hverdagsheltene der ute.

Publisert Sist oppdatert

Etter gode kritikker fra både fans og presse for deres foregående album «Forget the past, Let’s Worry About the Future» (2016) og «The World is a Rabbit Hole» (2021), leverer bandet i 2023 et album det har vært høye forventninger til.

Pil & Bue startet opp i 2013 og gjorde to plater. Så kom livet litt i veien, forteller sanger og gitarist Petter Carlsen. Men etter en stund flyttet han tilbake til Alta fra Oslo, og fikk forespørsel om han ikke burde begynne å skrive litt låter igjen fra plateselskapet. Han kontaktet trommeslager Gøran Johansen, som bodde «i nabolaget» i Hammerfest (to timer unna).

– Vi fant raskt entusiasmen i øvingslokalet og bygget videre på den. Det kom en plate i 2021, og nå er nummer to ute, sier han.

Til fansen

Den frie leken i øvingslokalet er viktig for hvordan låtene blir til. Den lange reiseveien til øving skulle også vise seg å bli viktig for tekstene som Carlsen skrev til albumet.

– Jeg hørte på podkasten til filosofen Einar Duenger Bøhn og Kristoffer Schau om Nietzche. Der fant jeg mye som jeg tok med meg til tekstene. Det handlet om å kunne føle frihet, blant annet. Å kunne legge bort selvbevisstheten og glemme det man gjør, for å oppnå frihet.

«Special Agents» er ikke bare et album til fansen, det er et album for fansen, og til ære for alle menneskene der ute som i det stille gjør verden til et litt bedre sted for de rundt seg. Slik sett er albumet særlig betydningsfullt for bandet, dedisert til alle hverdagsheltene der ute.

– Vi ønsker å anerkjenne mennesker som inkluderer og tar vare på folk rundt seg. Vi er der ute i verden og drøfter det vi ser, men vi går også inn i dypet av oss selv i søken etter mening. Så det er en filosoferende plate i stor grad. Den handler om å løsrive seg litt, om å bli den man er. Inspirert av filosofer som Nietzsche og Kierkegaard, er målet er å føle frihet og lykke, om så bare i noen sekunder av en låt. Vi trenger mer godhet og rettferdighet i verden. Fortsatt. Og den tematikken kommer nok dessverre aldri å forlate tekstene våre. Jeg blir kvalm av krig og profitt, sier Petter Carlsen.

Han trekker frem låta «Next Morning There Was Yet A New World» som en låt de er spesielt fornøyde med. Den er spesielt aktuell på releasedagen 24. februar, som også er samme dag som Russland gikk til krig mot Ukraina.

– Det er et år siden Russland gikk til angrep på Ukraina. Vi var i studio den dagen for et år siden, da det skjedde. Låta stiller spørsmålet om vi er på vei tilbake til kaos, og om vi også er i truet, forklarer han.

Trygge omgivelser

Etter utgivelsen av tredjealbumet «The World is a Rabbit Hole» (2021) vendte Pil & Bue tilbake til Cederberg Studios i Kristiansand for å spille inn Special Agents. Her kunne de jobbe med folk de stolte på i kjente omgivelser. Denne tryggheten og tilliten har satt sitt preg på albumet.

Christer André Cederberg som stod for miks og var co-produsent forteller at «Special Agents» har alt.

– Plata har rå energi, ren musikkglede, sinne, sorg, humor og håp. Den er knallhard, punka, dynamisk, nydelig, melankolsk, vakker og eksperimentell. Hva mer kan man be om?

Turné

Bandet har allerede vært på veien noen dager i Europa, og en rekke konserter er booket, både i Europa og Norge.

– Vi har spilt fem konserter på fem dager, sammen med det tyske bandet Long Distance Calling. Det var hektisk, utfordrende og veldig morsomt. Nå er vi hjemom en tur for noen spillejobber i Nord-Norge, før vi drar ut i Europa igjen – før vi runder av med noen konserter på Østlandet og i Nord-Norge.

Her spiller Pil & Bue

24.02: Hammerfest - Slakteriet
25.02: Alta - City Scene
02.03: Tromsø - Blårock
09.03: Båtsfjord - Vinterlyd
14.03 Frankfurt, DE – Batschkapp
15.03: Cologne, DE - Kantine
16.03: Bielefeld, DE - Forum
17.03: Hanover DE - Musikzentrum
18.03: Hamburg, DE - Gruenspan
19.03: Berlin, DE -Festsaal Kreuzberg
21.03: Leipzig, DE - UT Connewitz
22.03: Munich, DE - Backstage
15.04: Fredrikstad – Gamlebyen Kulturhus
21.04: Oslo – Parkteatret
05.05: Mo i Rana - Bråk
06.05: Bodø - Sinus
19.05: Vadsø - Valo Rock

Powered by Labrador CMS