MusikkPlot

Foto: Raymond Mosken.

Jørund Vålandsmyr: Fra lys til mørke på nytt album

­Det lykkelige tredjealbumet! Det var platen Jørun Vålandsmyr ville lage, da han satte i gang med låtskrivingen til albumet «Mellom Eydehavn og Hedemora». I stedet ble det en plate om angst, terapi og avholdenhet.

Publisert Sist oppdatert

Tittelen Mellom Eydehavn og Hedemora spiller på et Norge som møter Sverige i kjærlighet, musikk og usikkerhet. Eydehavn og Hedemora er nemlig stedene Jørund og hans fremtidige kone Pernilla vokste opp og flyttet fra,

– Jeg begynte å skrive låter bare en uke etter at jeg møtte henne. Jeg endte opp med å dedisere albumet til henne. Det var noe veldig spesielt der. Jeg kastet alt jeg hadde liggende av tekster og skisser, og ville starte fra scratch. Så endte det opp langt mørkere enn jeg kunne forestille meg, også takket være henne, sier Vålandsmyr.

Angst, terapi og avholdenhet

Tematikken denne gangen er løftet noen hakk fra siste album. Da Vålandsmyr ønsket å lage en lykkelig skive, ble han spurt av sin forlovede: «Hvordan kan du skrive om lykke hvis du ikke har det bra med deg selv»?

Han tok tak i sin egen situasjon, som blant annet var preget av dårlige alkoholvaner og terapi hos psykolog. Låtene tar derfor opp temaer som angst, terapi og avholdenhet.

– Jeg gikk til psykolog i et par år, og det var fint. Jeg hadde utviklet dårlige vaner med alkohol, og måtte gjøre noe. Jeg er ikke helt avholds i dag, men føler at jeg har fått det hele under kontroll.

Låtskriving

Når han skriver låter, setter han seg vanligvis ned med gitaren. På forhånd har han som regel skrevet tekster, og prøver å få idéene til å passe sammen.

– Denne gangen har jeg brukt synth i større grad i låtskrivingen og har laget demoer, før bandet blir involvert. Men jeg har ingen fast mal på hvordan jeg skriver, presiserer han.

Under pandemien var det vanskelig å være musiker. Bandmedlemmene i Menigheten kunne ikke møtes, og kommuniserte stort sett via internett, også med utviklingen av låtene.

Fikk ja

Fem minutter før Jørund Vålandsmyr & Menigheten vant spellemannprisen i dagligstuen, under et nedstengt Oslo i 2020, fikk Jørund ja fra sin svenske kjæreste. De eneste forlovelsesringene han fikk tak i var gavebånd fra kjøkkenskuffen.

Melodisk holder Menigheten seg i sjangeren de kaller «treenhetlig vise-pop-rock», der et svart hvitt nattesyn har dreid mot luft mellom linjene og munterhet over å miste fotfestet i gjørma.

Bandet låter fortsatt som et allsidig rockeband, med noe elektronisk tilbehør.

Nå blir det releasekonsert på Last Train i Oslo 16. mars, og spillejobber i sommer. Så skal bandet i studio igjen for å spille inn ny plate.

Powered by Labrador CMS