MusikkPlot

Kanaan er aktive om dagen, og er nå ute i Europa og turnerer albumet Downpour.

Kanaan: Jakten på det gode riffet

De produktive instrumentalrockerne i Kanaan er på europaturné med ny plate i bagasjen.

Publisert Sist oppdatert

Kanaan produserer nå så mye musikk at fuzzpedalene knapt skrus av mellom hver session. Nå har de nok en gang steget ut av dørene til øvingslokalet, denne gangen med albumet Downpour i bagasjen. Plata er en naturlig fortsettelse av forgjengeren, Earthbound, og mange av idéene på Downpour ble også til da de spilte inn forrige plate i Athletic Sound i Halden, hvor også denne er spilt inn.

Downpour er et album som på mange måter plukker opp tråden etter Earthbound. Psykedelisk jazzrock, stoner-rock og fri improvisasjon i skjønn forening. Downpour er jakten på "det gode riffet" og skreller vekk det overflødige for å komme ned til kjernen i komposisjonene, sier gitarist Ask Vatn Strøm fra turnébussen et sted i Europa.

Det gode riffet

De tyngste låtene på skiva er en videreføring av idéen om «det gode riffet», og jakten på følelsen av overveldelse og ekstase når det ene gode riffet avløses av det andre. Band som Kyuss, MC5, Sleep og Hawkwind er fortsatt store inspirasjonskilder når det kommer til de partiene, mens norske Needlepoint og svenske Dungen har vært viktige for det mer melodiske materialet på albumet.

På plata legger man merke til riffene på låter som Orbit, Solaris pt. 2 og ikke minst Amazon, hvor de har med seg en av Norges beste gitarister, Hedvig Mollestad. Alle de tre medlemmene i bandet har lenge vært fans av Mollestad og hennes musikk, og det at hun nå er med på deres plate beskriver de som "en drøm som går i oppfyllelse", som gitarist Ask Vatn Strøm sa til Samtiden tidligere i vår.

– Tittelsporet Downpour er min personlige favoritt. Det er utfrika jazzrock, og fuzzen kommer pøsende ned over deg. Jeg synes dette er en låt som viser mye av bredden til bandet, og en veldig gøyal låt å spille live, sier Vatn Strøm.

Eierskap

Kanaan føler at kjemien og låtskrivingen på denne skiva i større grad gjør at de kan eie det rockespråket som de flørtet med på Earthbound, og den nye plata føles som en verdig oppfølger til en plate som har vært veldig viktig i bandets historie. Etter at Kanaan slapp fjerdealbumet Earthbound på Jansen Records i november 2021, har de også rukket å gi ut noen sidespor: Den 27 minutter lange singelen Beyond og session-plata Diversions vol. 1 – Softly through Sunshine, før de slapp Downpour. Fridager finnes ikke i kalenderne til Eskild Myrvoll, Ingvald André Vassbø og Ask Vatn Strøm.

Powered by Labrador CMS