MusikkPlot

Hedvig Mollestad er blant dem som vil være å se på scenen når Jazzprisen deles ut for første gang.

Ny norsk musikkpris: – Jeg gleder meg stort

En festaften med musikken i fokus, lover arrangørene. Lørdag 15. april arrangeres Jazzprisen for første gang. 11 priser skal deles ut til musikere og aktører.

Publisert Sist oppdatert

– Vi skal hylle det mangfoldige jazz-Norge; de som skaper musikken og de som presenterer, de foran og de bak scenen, idealister og ildsjeler, forteller daglig leder i Norsk jazzforum, Gry Bråtømyr.

– Jeg gleder meg stort til å feire jazzen sammen med kolleger fra hele landet. Og det at vi samles i jazzbyen Skien, som har fostret mange av de store navnene i norsk jazz, blir ekstra stas. Flere av disse får vi høre fra scenen under kvelden.

LES OGSÅ: Trenger vi alle disse prisutdelingene?

Lørdag 15. april i Ibsenhuset i Skien arrangeres Jazzprisen for første gang. 11 priser skal deles ut til musikere og aktører i jazzens tjeneste.

Arrangementet er åpent for publikum, og Jazzprisen kan også følges på NRK Radio. Tine Skolmen, blant annet kjent som programleder i NRK, jazzvokalist og musikalartist, vil lose publikum gjennom kvelden.

Inspirasjon fra nabolandene

Det som skal bli en årlig prisutdeling for norsk jazzmusikk ble offentliggjort i fjor med utdelingen av den aller første prisen.

Foto Roy Jahrn Holtan i Norsk Jazzforum. Foto: Norsk Jazzforum

Jazzprisen er et initiativ for å hedre, samle og formidle det brede blomstrende musikklivet jazzen omfatter. Det er ønskelig at jazzutøvere her til lands, skal få samme anerkjennelse som de har internasjonalt. Lokalt og nasjonalt skal Jazzprisen oppmuntre til aktivitet, bygge miljø og støtte positive tilvekster, som det også er behov for akkurat nå.

Det uttalte Roy Jahrn Holtan, fagansvarlig i Norsk Jazzforum, da vi snakket med ham da Jazzprisen ble annonsert.

Han forteller at Jazzprisen henter inspirasjon fra Danish Music Awards Jazz og P2 Jazzkatten i Sverige, som har lyktes med å kringkaste jazz bredt.

–De har ulike modeller i samarbeid med TV og radio, og deler gledelig sine erfaringer.

Vil vandre hvert år

– Vi har lagt opp til at Jazzprisen vandrer hvert annet år, i samspill med lokale klubber, festivaler og de regionale jazzsentrene, forteller Jahrn Holtan.

Først ut er altså Skien, der Skiensjazzdraget og Sørnorsk jazzsenter er medarrangører.

– Prisutdelingen sammenfaller med Norsk jazzforums landsmøtehelg, i disse årene, hvor store deler av feltet samles. Nasjonal jazzscene Victoria vil være partner i årene det ikke er landsmøte, hvilket styrker vårt felles oppdrag og eierskapet i jazzfeltet nasjonalt, sier han.

Prosjektet har sitt utspring i Buddy-prisen, som er den høyeste utmerkelsen i det norske jazzmiljøet siden 50-tallet. Den vil i likhet med prisene Årets jazzklubb og Storbandprisen innlemmes i Jazzprisen sammen med nye kategorier for flere foran på, bak og rundt scenen.

Variert program

Det to timer lange showet er åpent for publikum og vil blant annet inneholde opptredener av Scheen Jazzorkester, gitarist Hedvig Mollestad i samspill med Cortex, og vokalensemblet Oslo 14 får premiere på verket «Glass» komponert av Elin Rosseland med tekster av Sidsel Endresen. Årets unge jazzmusikere 2022, Joakim Rainer Trio, spiller fra sin debutplate.

På dagtid blir det et seminarprogram i forbindelse med prisen for bransje og alle jazzinteresserte.

Den skal engasjere til aktivitet lokalt og nasjonalt, være samlende, bygge miljø og støtte positive tilvekster i sjangeren, ifølge arrangørene.

Jazzprisen har som hensikt å skape oppmerksomhet rundt musikere i norsk jazz, men også aktører bak artistene og musikere som har vært sentrale for sjangeren.

Powered by Labrador CMS