– Det er rett og slett veldig imponerende å se hvor særegen og sterk formidlingsevne Opus13 har som ung strykekvartett, sa Equinor-konserndirektør Aksel Stenerud da han delte ut millionstipendet torsdag i Stavanger konserthus torsdag. Foto: Olaf Nagelhus.

Strykekvartetten Opus13 vant klassisk millionstipend

Publisert: 6. januar 2023 kl 14.11
Oppdatert: 9. januar 2023 kl 16.35

Opus13 består av fiolinistene Sonoko Miriam Welde (26), som i 2016 vant millionstipendet alene, og Edvard Erdal (26), bratsjspiller Michael Andreas Grolid (25) og Daniel Thorell (25) på cello.

Millionstipendet, som Equinor står bak, skal bidra til «å fremme og stimulere mottagerens karriere og utviklingsmuligheter internasjonalt».

– Det er en imponerende liste over anerkjente artister som har mottatt stipendet tidligere, og det er en stor ære for oss å være en del av dette, sier Opus13-medlemmene i en felles uttalelse.

Ifølge pressemeldingen er det et tøft marked med mange gode kvartetter, men de fire utøverne lar seg ikke avskrekke:

– Kvartett er en fantastisk læringsarena både når det gjelder litteratur, samspill og medmenneskelighet. Vi tror samspill er en av de viktigste delene i en strykers musikkutdannelse, uavhengig av karriereretning, sier Welde, Erdal, Grolid og Thorell.

Nå er planen å spille mer på internasjonale scener, og det er kontakt med arrangører i både Asia og Nord-Amerika. Juryen mener ifølge pressemeldingen at Opus13 har noe «særegent og unikt» som kan gjøre dem attraktive internasjonalt.

Saken fortsetter under annonsen