MusikkPlot

Susanne Lundeng er aktuell med platen «Følge». Foto: Martin Losvik

Ny plate med nordnorsk folkemusikk inspirert av Astor Piazzolla

På sin nye plate «Følge», bruker folkemusiker Susanne Lundeng rytmer fra bygdedansformen polsdans som grunnlag. Drømmen hennes er å gjøre det på samme måte som Piazzolla bruker tango.

Publisert Sist oppdatert

«Følge» er Lundengs 13. album.

Musikken beskrives med langstrakte, malende musikalske bilder med fela som forteller og små sanselige betraktninger i tekstene, alltid nært tilstedeværende.

Inspirert av Astor Piazzolla

Lundeng har den nordnorske folkemusikktradisjonen i bunn i all musikken sin. Nærmere bestemt er det folkemusikktradisjonen fra Salten-distriktet hun tar utgangspunkt i.

– Denne gangen har jeg konsentrert meg om den eldste rytmen, nemlig polsdansen. I polsrytmen hører man at man snakker nordnorsk, sier hun.

Den største musikalske inspirasjonen, er derimot en helt annen sjanger. Tangoen til Astor Piazzolla.

– Min drøm er å bruke polsdansen på samme måte som Piazzolla bruker tango, og vise at stilen kan formidles på ulike måter. Jeg lager ofte visuelle langstrakte låter, som blir fortellinger. Nesten filmatisk, sier hun.

Hun håper at lytterne som ikke kan noe om polsdansen, eller som ikke merker at det ligger en tradisjon i bunn, får glede av det som et grunnlag de ikke nødvendigvis tenker over.

Menneskene du møter

Navnet på platen «Følge», er etter et nordnorsk uttrykk.

– En av låtene fikk tittelen «Følge». Der ser jeg for meg at jeg står i en veikant og et tog kjører forbi meg med alle menneskene jeg har møtt i livet, tidsepoker jeg har vært i og alle historiene jeg har fått, særlig fra alle spellemennene som jeg møtte i ungdomsårene, sier Lundeng.

– I nordnorsk overtro sier man at man har et følge. Det er egentlig deg selv eller sjelen din, litt som djevelen og glorien som står på skuldrene og passer på at du får gjort det du skal i livet. Man har et følge med seg, i form av mennesker man har møtt, sier hun.

Besetningen på platen er Susanne Lundeng: fele, sang og oktavfele, Nils-Olav Johansen: gitar, bassgitar, vokal, fingersymbaler, trøorgel, synthorgel, piano og clavinet, Erik Nylander: trommer.

Releaseturneen har startskudd under Nordlysfestivalen 31. januar, før den fortsetter i mars.

Releaseturné:

  • 31.jan Tromsø, Nordlysfestivalen
  • 15.mar Svolvær, Lofoten kulturhus
  • 16.mar Stokmarknes, Hurtigrutens Hus
  • 17.mar Finnsnes, Finnsnes kulturhus
  • 18.mar Målselv
  • 19.mar Narvik, Vinterfestuka
  • 22.mar Asker, Asker kulturhus
  • 23.mar Porsgrunn, Ælvespeilet
  • 24.mar Stokkøya, Strandbaren
  • 25.mar Åsen, Vatn Bistro
Powered by Labrador CMS