MusikkPlot

Greta Baker er ute med sitt debutalbum.

Trosset alvorlig sykdom og ga ut debutalbum

– Mange har spurt meg om hvorfor jeg gidder, men jeg vil gjøre noe positivt, sier artist Greta Baker.

Publisert Sist oppdatert

­Greta Baker utforsker på sitt debutalbum Scars That Never Heal musikkens helbredende kraft, og tar utgangspunkt i sin personlige kamp for overlevelse. Artistens liv har vært preget av kontinuerlige utfordringer, fra å kjempe mot en vanskelig regulerbar diabetes type 1, diagnostisert da Greta var bare fem år, til å overvinne alvorlige helseutfordringer som HLH-sykdommen, brystkreft og dens grusomme spredning, samt flere amputasjoner som har etterlatt henne med uutholdelige smerter.

Gjennom disse prøvelsene har musikk vært Greta Bakers grunnstein, et holdepunkt som alltid har vært der for henne. Å skrive ned tanker og følelser har fungert helbredende, og gitt Greta en følelse av mestring og tilhørighet selv i sine mørkeste stunder.

– Jeg har vært syk mer eller mindre hele livet. Da er det veldig vanskelig å få til det man har mest lyst til. Jeg har brukt tiden på dette når jeg har følt meg sterk nok. Jeg har hatt drømmen hele veien, men har ikke hatt kreftene til det. Samtidig har jeg vært standhaftig og har prøvd å få frem det positivet i livet. Jeg er veldig fornøyd med at det lot seg gjøre, sier Baker til Samtiden.

Stjernelag

Sangene som ble skrevet i løpet av alle disse smertefulle årene, tok Greta med seg til anerkjente SONO Studio (Praha, Tsjekkia). Godt hjulpet av musikere og produsenter som alle var dypt beveget av Gretas urokkelige styrke og mot, som Amund Maarud, Tiger City Jukes, Bjørn Magne Hansen (Midnight Choir, Jon Eikemo) og Milan Cimfe (Hellbillies, Hilde Louise Asbjørnsen), har Greta Baker omsider fått tonesatt sin unikt rørende historie. Første smakebit fra albumet var singelen Follow the Light, som handler om selvstendighet, om frihetsfølelse og om å være sjef i eget liv. Låten kombinerer Gretas sjelfulle vokal med et arrangement av bass, blåserekke og strykere, en sang som virkelig feirer gleden av uavhengighet og livets små seire.

– Hvordan har låtene blitt til?

– De er skrevet over mange år. Jeg skrev masse i tjueårene. Så har jeg endevendt tekstene og fortsatt videre.

Baker øver og holder stemmen ved like, men låtene kommer etter inspirasjonsmetoden.

– Noen ganger starter jeg med teksten, mens andre ganger finner jeg et riff på pianoet. Enkelte ganger kan ting komme samtidig.

Fremtiden

Det blir ingen releaseturné, siden dette blir for krevende for Baker å gjennomføre. Men hun ønsker å gjennomføre en releasekonsert når konsertmarkedet tar seg opp igjen.

– Jeg håper på en releasekonsert i Oslo, men jeg ser at det er vanskelig å fylle saler der akkurat nå.

Hun forteller at mange spør henne om det ikke blir for mye for henne, i hennes helsetilstand.

– Mange spør om hvorfor jeg gidder. Samtidig, jeg står med den ene foten i livet og den andre utenfor. Da vil jeg gjøre noe positivt. Dette kan ikke måles i penger, sier hun.

Låta Under the Water Moon er en hyllest til dem som står ved hennes side gjennom livets mange prøvelser. Den er strukturert i tre akter og beveger seg fra melankolsk refleksjon til et kraftfullt og magnetisk refreng. Låten demonstrerer Bakers evne til å formidle komplekse og ofte motstridende følelser gjennom musikk. Hun deler her en historie om sinne og smerte, men også betydningen av menneskelig samhold og støtte.

Scars That Never Heal, albumets tittelspor, er en sang som dykker inn i artistens personlige reise, gjennom musikkens transformative kraft i møte med livets brutale utfordringer. Låten fungerer som en hyllest til musikkens evne til å helbrede, trøste og inspirere, og understreker hvordan musikk har vært Greta Bakers redning og styrke gjennom mørke tider.

Med albumet deler Baker en innsiktsfull fortelling om kampen for å bli hørt og anerkjent, og feirer musikkens rolle som en urokkelig kilde til håp og livskraft.

Å spille inn albumet i Praha ble en uforglemmelig, men også en utfordrende opplevelse som hun beskriver som en «once in a lifetime»-erfaring. Med støtte fra sin mann og med muligheten til å jobbe med dyktige musikere og produsenter, ble det hele en opplevelse og et album hun har blitt utrolig stolt av.

– Jeg håper at musikken min kan være til håp glede og trøst for andre mennesker. Om ikke annet, en motivasjon for å kjempe for det vi tror på og det vi brenner for. Gi aldri opp!

Scars That Never Heal ble spilt inn i Norge (ved Tiger City Jukes) samt i Tsjekkia (SONO Records, Praha) under kyndig veiledning av produsent Bjørn Magne Hansen. Miks og master av Milan Cimfe.

Powered by Labrador CMS